A regionális védjegyek (márkák) „rendszerszintű” bevezetését kezdeményezték az MKP Nyitra megyei képviselői. Nyitra megye regionális fejlesztési bizottsága elé benyújtott javaslat lénye az lenne, hogy az adott természetes régióban vagy kistérségben ezek a védjegyek jeleznék a fogyasztók számára,mely termék származik abból az adott régióból.

 

„Ezzel nyilvánvalóvá válna, hol készült a termék, melyik természetes régióhoz kötődik. A vásárlók között egyre többen vannak olyanok, akik a helyi kézműves termékeket keresik, viszont nehezen lelnek rájuk, mert a helyi termékek, szolgáltatások többsége eddig nem volt megfelelően megjelölve, regionálisan beazonosítva. A vonatkozó törvény erre lehetőséget ad, sőt állami támogatás is megpályázható a regionális védjegyek bevezetésére és a termékek megjelölésére.”

 

fogalmazott Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke és Nyitra megyei képviselő.

 

A sajtóhír szerint Nyitra megyében 5 regionális védjegy bevezetése van készülőben, természetes régiók szerint: Duna mente, Bars, Hont, Alsó-Nyitra mente és Alsó-Vág mente.

 hirdetes_810x300  

 

„Mivel a javasolt természetes régiók számos esetben a megyehatárokon átnyúlnak, megyék közötti egyeztetésre volt szükség. Nyitra megye szakbizottságában ezért megszerveztük a 8 szlovákiai megye közötti egyeztetést, amely Nyitrán zajlott le az elmúlt napokban. Kezdeményezésünknek komoly visszhangja volt, amit az is jelez, hogy a nyitrai szakmai egyeztetésen mind a 8 megye képviselői megjelentek.

 

Miután a megyei önkormányzatok határozatot hoznak a regionális védjegyek bevezetéséről és használatáról, a vállalkozók és a gazdák igényelhetik a védjegy használatát a termékeiken és a szolgáltatásaikon.”

 

írja Farkas. Közölte azt is, hogy a szakbizottsági ülésen „azt a dilemmát oldották”, hogy a védjegy lehetősége csak a nagyvállalatokra és a nagyvállalkozásokra vonatkozzon, vagy a kis- és közepes vállalkozások is élhessenek előnyeivel.

 

„Ez utóbbi mellett döntöttünk, hiszen éppen a kisebb és a közepes méretű vállalkozásoknak lehet létfontosságú, hogy régiójukban, ahol tevékenykednek, megismertessék fogyasztóikkal helyi termékeiket és szolgáltatásaikat.”

 

fogalmazott az MKP-s képviselő. Hizzátette,

 

„E kezdeményezésünkkel határozott lépést tettünk a természetes régiók hivatalos bejegyzése felé”

 

Forrás: MKP

 

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!