Kevesebb mint egy év múlva Szlovákia új államfőt választ. Az indulók listája még nem végleges, azonban néhány hivatalos bejelentés már történt.

 

Róbert Mistrík kémikus bár függetlenként indul, valószínűleg több párt is beáll majd mögé – a Spolu például épp hétfőn jelezte, hogy őt támogatják. A Most-Híd június eleji Országos Tanácsán Bugár Béla pártelnök  indítása mellett döntött. A Progresívne Slovensko alelnökét, Zuzana Čaputovát küldi ringbe, míg a Sme rodina Milan Krajniakot látná szívesen az elnöki palotában. A Besztercebányán a megyefőnöki székből kiszoruló Marián Kotleba ugyancsak beköltözne a Grassalkovich-palotába, és bár a hírhedt-híres Štefan Harabin legfelsőbb bíró még nem tett hivatalos bejelentést, már hónapok óta gyűjtik az aláírásokat indulásához.

 

A magyar szempontból is érdekes megmérettetésre az MKP is saját jelöltet állít. A párt országos elnöksége négy jelöltet javasolt az Országos Tanácsnak: Csáky Pált, Menyhárt Józsefet, Miklós Lászlót és Őry Pétert. Csáky nem sokkal később jelezte, hogy bár megtisztelő lenne a feladat, nem áll szándékában elfogadni egy esetleges államfőjelölést. A másik három politikus azóta nem tett hasonló nyilatkozatot, így hétvégén közülük választja ki a párt Országos Tanácsa az indulót.

 

 hirdetes_300x300  

Ahogy az minden választásnál lenni szokott, a fogadóirodák is elindították a „tippversenyt”. Mivel komoly pénzek forognak kockán, így valószínűsíthető, hogy több felmérést is alapul vettek a jelöltek esélyeinek meghatározásához. A bookmakerek folyamatosan alakítják a szorzókat, hiszen napi szinten változhatnak az esélyek – pl. minél többen fogadnak valaki győzelmére, annál inkább nő az esélye, így csökken a hozzá rendelt szorzó.

 

Kotlebának több esélye van, mint Bugárnak (?)

 

A szlovákiai fogadóirodák kínálatában szétnézve kiderül, hogy egyelőre Róbert Mistríket tartják a befutónak – szorzója 3 és 3,5 pont között mozog. Ugyancsak komoly esélyeket jósolnak Čaputovának (5-ös szorzó), Harabinnak (5,5-ös szorzó) és Kotlebának (6-os szorzó).

 

Őket követi a Smer külügyminisztere, Miroslav Lajčák (8), a Sme rodina alelnöke, Milan Krajniak (8) és František Mikloško (12). Az élbolyba tartozik még az OĽaNO-s ellenzéki képviselő, Veronika Remišová is (15-ös szorzó).

 

És csak ezután következik Bugár Béla a maga 20-as szorzójával. Vele egy szinten tartják esélyesnek Iveta Radičovát és Rudolf Chmelárt is.

 

Természetesen a fogadóirodák kínálatában nem csak a bejelentett indulókat találjuk meg. Fogadhatunk például Robert Ficora (50) vagy Robert Kaliňákra (100) is.

 

Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!