Robert Kaliňák volt belügyminiszter a 200 ezer eurós motorját az Egyesült Arab Emirátusok belügyminiszterétől kapta. Állítólag személyes ajándékként.

 

Úgy tűnik, hogy Robert Kaliňáknak messzi tájakon is akadnak barátai. Az egyik közülük az Egyesült Arab Emirátusok belügyminisztere, Saif bin Zajed al Nahjan.

 

A sejk a királyi család tagja és az ország leghatalmasabb emberei közé tartozik. Az Aktuality.sk információi szerint pont ő volt az, aki január végén egy luxusmotort ajándékozott Robert Kaliňák volt belügyminiszternek.

 

 hirdetes_810x300  

Az exkluzív, méretre szabott és a szlovák zászló színeiben pompázó chopper értéke 150 ezer euró. A költség többi részét a vám képezi.

 

Tiszteletkifejezés 200 ezer euróban

 

Az egykori miniszter az ajándékozó személyével kapcsolatban nem akart nyilatkozni. Állítása szerint egy olyan személyes ajándékról van szó, amit egy régi barátjától kapott. Nincs szó semmiféle születésnapi ajándékról vagy évfordulóról.

 

Az évek múlásával barátság szövődött közöttünk, ezt a motort pedig a kölcsönös tisztelet jeleként ajándékozta nekem. Valószínűleg náluk ez így működik. Általában az ilyen típusú országokkal nem ápolunk efféle kapcsolatot, ezért a tisztelet kifejezésének ily módjával találkozni számomra mindig meglepő dolog“ – mondta Kaliňák a 190 ezer eurós ajándékról.

 

A volt belügyminiszter sem maradt adós. Viszont azt, hogy a múltban mit ajándékozott a „közeli barátjának“, nem akarta elárulni. Többször is elismételte, hogy két barát közti személyes dologról van szó. Saif bin Zaje dal Nahjan miniszter a kérdésre nem reagált.

 

Kaliňák a márciusi lemondása után is tovább ápolta a sejkkel kialakított barátságát. Április végén a királyi család tagjának szlovákiai látogatásakor Peter Pellegrini kormányfőn kívül Robert Kaliňák is részt vett a találkozón.

 

Fotó: Aktuality.sk

 

Kiállítási darab a múzeumban

 

A Kaliňák motorjához hasonló exkluzív darabokat általában nem használják motorozásra. Az ok pedig nem más, mint a borsos ára. Így Kaliňák motorja minden bizonnyal továbbra is a Pozsonyi Közlekedési Múzeumban fog porosodni.

 

„Lényegében nekünk ez semmibe sem kerül. Megegyeztünk, hogy a biztosítást Robert Kaliňák fogja fizetni. A motort a 20. századi motorok dizájnjának alakulásáról szóló kiállításunkba szeretnénk bevenni“ – mondta a múzeum igazgatója, Ernest Huska.

 

Fotó: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

Az igazgató elmondása szerint a múzeumnak soha nem lenne pénze arra, hogy egy ilyen darabot kölcsönözzön kiállításra. A motor kiállításának ötletével körülbelül egy hónappal ezelőtt maga a miniszter hozakodott elő.

 

A kiállítási darabok gyűjtőktől történő kölcsönzése mindennapos dolognak számít. Ám, az, hogy a kiállított darabot egy politikus kínálja fel, ritka, mint a fehér holló. Az igazgató elmondása szerint Kaliňák motorján kívül más politikustól nincs kiállítási darabjuk.

 

A choppert a világhírű amerikai motorgyártó, Paul Teutul Jr. készítetett. A motor a szlovák zászló színeiben pompázik. A motor egyik felét a tűzoltók, míg a másik felét a rendőrség szimbólumai díszítik. A részletekbe menő ábrázolás egyik további részét képezi a motorba vésett szlovák címer.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!