A Most-Híd mérsékelt erősödését és az MKP stagnálását mutatja az AKO legfrissebb felmérése, amely június 18-21. között zajlott és már nyilván tartalmazza Bugár jelölésének hatását. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az AKO rendszerint felülméri a Most-Hidat, ráadásul a párt mostanában nem túl látható, sem külpolitikai sem már aktuális témákban (pl. a gazdatüntetés kapcsán).

 

Ha most zajlottak volna a választások, azt az AKO szerint a Smer nyerte volna meg 21 százalékos eredménnyel. Robert Fico pártja nincs kint a gödörből, 0,5 százalékpontot veszített a májusi AKO-felméréshez képest.

 

Másodikként az SaS jutna a parlamentbe. A liberálisok zuhantak a legtöbbet az elmúlt hetekben, 15,5 százalékon állnak. Ez 1,2 százalékpontos gyengülést jelent.

 

 hirdetes_810x300  

Dobogós harmadik Marián Kotleba és az ĽSNS 11,1 százalékkal. Őket az SNS követi. Andrej Danko pártja 10,2 százalékon áll. A Sme rodina megelőzve az OľaNO-t 9,3 százalékon végzett, Igor Matovič pártja pedig 8,6 százalékon áll, ami 0,5 százalékpontos csökkenés. A parlamenten kívüli KDH 7,2 százalékot kapott az AKO-tól.

 

Az előző havi 5,6 százalékpontos eredmény után a Most-Híd most 6,3 százalékponton áll az AKO szerint. Az alábbi diagramban szerepelnek az előző hónapok felmérései is, ha ezeket megnézzük, tisztán látszik, hogy Bugár Béla pártja ingadozik talán leginkább az összes parlamenti párt közül.

 

A Progresívne Slovensko 4 százalékra erősödött, a Beblavý-féle SPOLU pedig 3,8 százalékos eredményt ért el. Az MKP 0,1 százalékpontos csökkenéssel 2,4 százalékra gyengült.

 

A HNonline.sk inforgrafikája: 

 

Ami a mandátumok elosztását illeti, a kormánypártok 62 képviselői helyet kapnának az AKO szerint, ami igencsak messze van a parlamenti többségtől, olyannyira, hogy még a KDH-val sem szereznék meg a szükséges többséget.

 

Egy SaS – Sme rodina – OľaNO – KDH koalíció 69 mandátumot kapna, ami kormányalakításhoz szintén kevés.

 

A HNonline.sk inforgrafikája: 

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: SMe.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!