Andrej Kiska köztársasági elnök elhiszi, hogy a legfőbb közjogi méltóságok vissza akarják szerezni a lakosság bizalmát, de hiányoznak a kézzelfogható eredmények. A kormány sokat beszél arról, mit akar elérni, de még mindig nem tartunk ott az eredményeknél. Andrej Danko (SNS) házelnök szerint Szlovákiában „nem olyan rossz a helyzet”, és Szlovákia a V4-ek húzóországa. Peter Pellegrini (Smer) azt nehezményezi, hogy a köztársasági elnök csak a rossz dolgokat emlegeti fel.

 

A három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a házelnök és a kormányfő vitázott vasárnap a közmédia O 5 minút 12 című műsorában.

 

Kiska elmondta, hogy az elmúlt évben sok jelentős dologra került sor. Kiemelte Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolását, és a Smer politikusai és a maffia közti kapcsolatokat.

 

 hirdetes_810x300  

„Szlovákia egyik legnehezebb időszaka volt. Most a mi feladatunk, hogy megpróbáljuk visszaállítani az emberek államba vetett bizalmát. Az embereknek végre kézzelfogható eredményekre van szükségük”.

 

Kiska példaként említette az országos rendőrfőkapitány megválasztásáról szóló törvényjavaslatot, amelynek sorsáról még mindig nem lehet tudni, illetve az alkotmánybírók kiválasztásának módjáról szóló javaslatot.

 

A kormánypártiak szerint minden rendben… vagy nem ők a felelősek

 

Pellegrini kormányfő egyetértett, hogy vissza kell szerezni az államba vetett bizalmat, de számon kérte Kiskán, hogy miért nem beszélt a „jó dolgokról” Szlovákiával kapcsolatban, miért csak a rosszat emelte ki. „Igazságosnak kell lenni, azt is ki kell emelni, ami siker Szlovákiának” – mondta.

 

Andrej Danko (SNS) házelnök szerint Szlovákia a Visegrádi Négyek „húzóországa”. „Inkább arra fókuszáljunk, hogy hol vagyunk most, és milyen Szlovákiát akarunk” – emelte ki. Szerinte a társadalomból hiányzik a megfelelő párbeszéd, utalt az ellenzék és a koalíció közt feszülő ellentétekre is.

 

Danko szerint nem olyan a szlovákiai helyzet. „Jöjjenek el velem Szerbiába és meglátják, mennyi kilométerrel vagyunk előrébb, mint ők” – jelentette ki arra reagálva, hogy Kiska említést tett Robert Fico azon egykori ígéretéről, mely szerint 2010-re befejezik a Pozsony-Kassa autópályát (jelenleg pontos határidő sincs, az építés befejezésének legkorábbi dátumát a közlekedési minisztérium fokozatosan tolja ki, most épp 2026-ra saccolják).

 

Peter Pellegrini nekiment a tanároknak. Mivel Kiska az elmaradt eredmények kapcsán felhozta az oktatásügy helyzetetét és a diákok rossz teljesítményét, Pellegrini azzal hárított, hogy a kormány kétszer is emelte a tanárok fizetését, a diákok teljesítménye mégis romlik:

 

„Talán rossza a tanterv, vagy talán színvonalon aluli tanáraink vannak”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!