Június 24-én, vasárnap több tucat érdeklődő gyűlt össze a csilizközi Kulcsod kanálispartján, ahol a KULTSOT polgári társulás szervezésében Seregi Zsuzsa somorjai edző tartott bemutatót a kajakozásról.

 

Kulcsodon 2016 őszén alakult egy polgári társulás, mely többek között a kajaksport megszerettetését tűzte ki céljául. A társulás megalakulása óta beszerzett néhány használt kajakot a a károlyfalui evezős klubtól és Somorjáról, valamint néhány nagylelkű helyi támogatónak köszönhetően újakat is vásároltak.

 

Bognár Csaba a község polgármestere és a polgári társulás vezetője a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy már régóta szerette volna meghonosítani a kajakozást szülőfalujában, hiszen ő maga évek óta hódol ennek a sportnak. Keszegh Péter, a társulás alelnöke szintén sportos beállítottságú, Nagy Bence vezetőségi taggal kiegészülve pedig nagy élvezettel készítik elő erre a terepet Kulcsodon.

 

 hirdetes_400x285  
Bognár Csaba polgármester. Fotó: Körkép.sk/KL

 

A két főszervezőtől megtudtuk, hogy nem titkolt céljuk, hogy kimozdítsák a település fiataljait az „elektronikai kütyük” világából, hiszen a sportolás nem csak fitten tart, de jó közösségépítő jellege is van.

 

Vasárnap több tucatnyi érdeklődő, főleg helyiek jelentek meg a kulcsodi kanálisparton, ahol az elmúlt időszakban a társulás tagjai egy csónakházat és egy mólót is építettek. Kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek egyaránt kíváncsian várták, hogy Seregi Zsuzsa somorjai kajak-edző instrukciói alapján megnézzék a vállalkozó kedvű kezdők teljesítményét.

 

Habár jónéhány csobbanásnak lehettek tanúi, ahelyett, hogy meghátráltak volna, egyre többen próbálkoztak meg az igző-mozgó kajakkal.

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Seregi Zsuzsa, aki egyébként Somorján 8-12 éves gyerekeket edz, minden érdeklődőnek megmutatta és elmagyarázta, hogy miként működik a kajak, hogyan evezzenek, mire figyeljenek oda. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire felel meg egy úszásra és horgászatra is ritkán használt kanális a kajakozásra, Seregi Zsuzsannától erre a következő választ kaptuk:

 

„Jó ez a környezet, a kanális megfelelő, Somorján vagy Érsekújvárban sem jobbak a körülmények. A készített móló is jó, bár egy hidat a biztonság miatt még talán el lehetne helyezni rajta, igaz így is használható. Ahhoz, hogy gyakoroljanak, tanuljanak rajta, teljesen megfelel,”

 

mondta Seregi, akinél afelől is érdeklődtünk, hogy milyen korban érdemes elkezdeni a kajakozást.

 

A képen Seregi Zsuzsa. Fotó: Körkép.sk/KL

 

„7 éves kor alatt semmiképpen sem ajánlanám, én 8 éves kortól oktatom. Szlovákiában csak 9 éves kortól lehet versenyekre nevezni, sok esetben csak regisztrálatlan játékosként, hogy a gyerekek szokják a kihívást. Mivel a felnőtt versenyeken csak 17 éves kortól indulhatnak, így ha valaki korábban kezdené a felkészülést, félő, hogy mire komoly versenyen indulhatna, elveszítené az érdeklődését.”

 

Seregi szerint Kulcsodon jó helyet választottak a szervezők, hiszen a móló melletti nagy füves terület alkalmas az erőnléti gyakorlatok elvégzésére is.

 

„Nagyon jól fel kell készíteni a gyerekek izmait, hogy bírják a kajakozással járó terhelést. Ehhez ideálisan olyan kisebb tornateremre van szükség, ahol van bordásfal, van egy 10 kilogrammos rúd, az izmok erősítéséhez, és még néhány kellék. Fontos, hogy a testük mindkét oldalát egyformán eddzék, hiszen az evezésnél egyforma erősségű karokra van szükség”

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Az evezősklubokban, így például Somorján is heti 4 alkalommal, alkalmanként másfél órás edzéseket tartanak. Kulcsodon egyelőre ennyire magas szintű programmal még nem terveznek.

 

„Jelenleg 5 olyan kajakunk van, ami gyerekeknek való, viszont mivel használtan kaptuk őket, némi javításra szorulnak. Amit tudunk, megjavítunk mi magunk, de lesz, amihez profi segítséget kell majd kérnünk. Ha elegendő érdeklődő lesz, akkor mindenképpen szeretnék bővíteni a hajóállományunkat.”

 

nyilatkozta portálunknak Bognár Csaba.

 

Kulcsodon tehát remélhetőleg nemsokára elindulhat a kajak klub, melybe elsősorban a helyi gyerekek és fiatalok jelentkezését várják. Ha pedig kapacitásuk engedi, akkor szívesen látják majd a környékbeli jelentkezőket is.

 

KÉPGALÉRIA:

 

Kulcsod - Kajak sportbemutató - 2018. jún. 24.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körké.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!