A Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap mai cikke szerint a magyar állampolgársági törvényre 2010-ben elfogadott, Robert Fico akkori kormányfő által bevezetett szlovák törvény nem hozta meg a várt eredményt. Az ellentmondásos jogszabály jobban sújtja a cseheket és a németeket, mint a magyarokat.

 

„A törvény épp Magyarország részről volt provokatív, amely úgy tette lehetővé a magyar állampolgárság felvételét, hogy olyan elementáris feltételeket hagyott figyelmen kívül, mint a bejelentett lakhellyel való rendelkezés”

 

indokolta a szlovák ellentörvény szükségességét akkor Fico.

 

A szlovák lap szerint azonban a magyarok elleni jogszabály épp a magyarokra volt a legkisebb hatással.

 hirdetes_400x285  

 

„Csak 109 személy vesztette el szlovák állampolgárságát a magyar felvétele miatt. Sokkal többen, 601-en veszítették el szlovák útlevelüket a cseh állampolgárság, és 550-en a német állampolgárság igénylése okán”

 

írja a HN. Grigorij Mesežnikov politológus a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott:

 

„A törvényt a bonyolult magyar-szlovák kapcsolatok kontextusában fogadták el, és szerintem árt az egyének jogainak”

 

fogalmazott. Kiemelte, hogy paradox módon a törvény még mindig hatályos, pedig a szlovák állam saját programmal rendelkezik a külföldön dolgozó szlovákiai szakemberek hazacsábítására. Kérdés, hogy mennyire népszerű körükben a hazajövetel gondolata, ha az a már megszerzett másik ország állampolgárságának elvesztésével járhat.

 

A törvény tehát egyik félnek sem jó, ám megváltoztatására politikai akarat nincs. Andrej Hrnčiar parlamenti képviselő, aki nemrég lépett be a Most-Hídba, a téma szándékos kerülését azzal indokolja, hogy „nincs benne a kormányprogramban”.

 

A Most-Híd ebben a kormányban nem foglalkozik a kettős állampolgárság kérdésével

 

Részben mégis elérte célját

 

Ami a HN cikkéből kimaradt, hogy a Smer által nyolc évvel ezelőtt elfogadott törvény nem a már meglévő állampolgárságok elvételét tűzte ki célul, hanem hogy megakadályozza a felvidéki magyarokat a magyar állampolgárság tömeges felvételében, amit a szlovák politika még mindig fenyegetésként értelmez. Részben sikerrel.

 

Politikai akarat azonban a  Most-Híd részéről sincs, pedig ebben a kormánykoalícióban lett volna rá alkalma. Mára azonban nyilvánvaló, hogy egy olyan kényes téma, mint a kettős állampolgárság megnyitása valószínűleg újabb kormányválságot eredményezne, és jó eséllyel előre borítékolni lehetne a kormánykoalíció szétesését.

 

2015-ben a második Fico-kormány „enyhített” a törvényen, így azok, akik elvesztették szlovák útlevelüket, visszakaphatják azt, amennyiben igazolni tudják, hogy van bejelentett lakhelyük az adott ország területén, de eseti jelleggel bírálják el a kérvényeket, mert figyelembe veszik az „állampolgárság elvesztésének és a másik ország állampolgársága felvételének okait” is.

 

A Fico-kormány törvénye egyébként nyilvánvalóan szembe megy az alkotmánnyal, amely kimondja, hogy állampolgárságot elveszteni nem lehet, csak lemondani lehet róla. Azonban ma Szlovákiában nincs olyan testület, amely ez ügyben egyértelműen állást foglalna. Az Alkotmánybíróság egyszer már próbált döntést hozni az ügyben, de nem jutottak dűlőre, így a törvény alkotmányosságáról vagy alkotmányellenességéről nincs jogerős határozat.

 

Migránsoknak lehet, őshonosaknak nem lehet kettős állampolgárságuk Szlovákiában

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!