Jaromír Čižnár főügyész kemény sajtótájékoztatót tartott, ahol nyíltan bírálta a Kelet-Szlovákiában történt visszaélések érintettjeit: a mezőgazdasági minisztériumot, a Földalapot, a rendőrséget, de az ügyészséget is a járási szinteken. Közvetve igazat adott a gazdáknak, és konkrét példákat említve mutatta be, hogyan hagyták cserben a hatóságok a feljelentést tevő gazdákat és más sértetteket. Hangsúlyozta: ez már országos probléma. 

 

„Nagyon úgy néz ki, hogy további ügyeket is kénytelenek leszünk átvizsgálni. Mert eddig még csak Kelet-Szlovákiát vizsgáltuk, és minden jel szerint nem csak Kelet-Szlovákiában van probléma, hanem egész Szlovákiában”

 

ezzel a kijelentéssel zárta mai sajtótájékoztatóját Jaromír Čižnár főügyész, aki a kelet-szlovákiai agrártámogatásokkal való visszaélésekkel kapcsolatos eredményekről számolt be. Mint mondta, az eddig vizsgált 36 esetből 10-ben derítettek fényt visszásságokra, amelyekkel kapcsolatban a Főügyészség kezdeményezte a büntetőeljárást. Ezekben az esetekben vagy „rosszul állították le vagy utasították el” a nyomozást.

 

„Olyan indokokkal utasították el az ügyeket, amelyek számomra felfoghatatlanok”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott a főügyész.  Elmondta, hogy az ügyek vizsgálata során nem csak az agrártámogatásokkal való visszaélésekre fókuszáltak, ám ha „valaki megnézi az ügyek hátterét”, akkor ezekre vezethetőek vissza a fenyegetések és tettlegességig fajuló támadások.

 

„Én egy dolgot nem értek. Ha valaki tényleg mélyebbre ás és rendesen csinálja, akkor a testi sértések elsődleges indítékait illetően arra a következtetésre jut, hogy ezek oka az agrártámogatások átláthatatlan elosztása”

 

mondta. Közvetve bírálta Gabriela Matečná mezőgazdasági minisztert is. Az ő szavait idézve kijelentette,

 

„Az a kijelentés, hogy az ügy a büntetőhatóságokra tartozik, bizonyos esetekben helytelen. Mert ha a PPA (szerk. megj. Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség) és a minisztérium tenné a kötelességét, akkor az ügyészségnek nem lenne mit csinálnia”

 

Peter Šufliarsky helyettes főügyész beszámolója szerint a gazdák kárára elkövetett visszaélések, testi sértések és egyéb ügyek kivizsgálása során az eljáró rendőr és/vagy ügyész több esetben túl korán vagy indokolatlanul állította le az eljárást.

 

Čiznár később hozzátette, hogy a visszaélések kapcsán nem elsősorban az eljáró rendőrt gyanúsítják, hanem az eljáró ügyészt, mert ő az, aki „felügyeli a nyomozást”, és ha nem veszi észre a rendőr (véletlen vagy szándékos) hibáit, akkor „ezt a feladatát igencsak szegényesen látta el”.

 

„Ha a sértettek nem kapnak segítséget a hatóságoktól, akkor az történik, hogy ezek az emberek félnek vallomást tenni, akkor kénytelenek hívni valakit az ügyészségtől, akinek hajlandóak beszélni, mert azokban a rendőrökben, akik érintettek ezekben az ügyekben, már nem bíznak. És én nem csodálkozom”

 

Példaként elmondta, hogy egy gazda támogatási kérelmet nyújtott be egy földterületre, ami a birtokában van, majd ugyanarra a földre egy másik fél szintén, a rendőrnek pedig egy „úgynevezett bérleti szerződést” mutatott, ami viszont alá sem volt írva, mert az illető „azt hitte, hogy a bérleti szerződés a kézhezvételtől érvényes”, és a rendőr még neki ad igazat. „Ezt nem tudom elfogadni” – jelentette ki a főügyész.

 

Egy másik esetet is elmondott, miszerint egy gazda támogatási kérelmet nyújtott be a szükséges dokumentumokat csatolva a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökséghez (PPA), de természetesen egy másik személy is támogatást nyújtott be ugyanarra a földterületre. A PPA pedig azt szólítja fel a csatolmányok pótlására, aki mindent fel tudott mutatni, ráadásul olyan időkeretet szabott meg, amit lehetetlen volt betartani. Az illető gazda ugyanis még kórházban feküdt. A PPA végül nem ítélte meg a támogatást határidő megsértésére hivatkozva.

 

Čižnár hangsúlyozta, hogy már nem csak Kelet-Szlovákiáról van szó. Hasonló esetekben kezdtek vizsgálódni Nagyszombat megyében és a Vágmentén is.

 

„Én nem azért vagyok itt, hogy ellenőrizzem a PPA-t, azt nekik maguknak kéne. Vannak ügyek, amelyekkel kapcsolatban kaptak konkrét határozatot a legfelsőbb bíróságtól, csak nem érdekli őket.”

 

Elmondta, hogy az ügyek jelen állásával kapcsolatban szeretne találkozni Gabriela Matečná (SNS) miniszterasszonnyal is. Hangsúlyozta, hogy ezek nem csak konkrét egyének hibájából fakadó problémák, hanem rossz az egész rendszer. Sokat elárul az is, hogy jelenleg két ügyész dolgozik ezeken az ügyeken, Trencsénben. A főügyész szerint azért kettő, hogy ők kiismerve magukat az ügyek közti összefüggéseket is elsajátítsák, mert „sokszor fordulnak elő ugyanazon nevek, ugyanazon személyek és funkcionáriusok”. És azért Trencsénben, hogy objektív legyen a vizsgálat. „Biztosan nem vonom be Kassa és Eperjes megyéket” – mondta.

 

Majd újfent bírálta a miniszterasszonyt:

 

„Nem tudom, hogy bárki is személyi változásokat foganatosított volna a PPA-nál, a rendőrségnél, vagy a Szlovák Földalapnál az ügyek kirobbanása óta”

 

fogalmazott. Nem érti ugyanis, hogy ha egyfolytában ugyanazokra az illetékesre van panasz, miért nem távolították el őket már régen. Ha pedig nem tudtak semmit, akkor nem végezték jól a munkájukat, mert teljes rálátásuknak kellene lenni a történésekre.

 

„Örülnék, ha végre mindenki rendet tenne a saját háza táján. (…) [Matečná] támadhat amennyit akar, az ő felügyeleti rendszere teljességgel kudarcot vallott”

 

mondta.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!