Andrej Kiska államfő élesen bírálta a rendőrséget a német-vietnami emberrablási ügy miatt. Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány ma személyesen találkozott az elnökkel, és kijelentette, hogy a rendőrség szorosan együttműködik a német hatóságokkal a vietnami Trinh Xuan Thanh elhurcolásának ügyében.

 

Ahogy korábbi cikkükben említettük, a német hatóságok „biztosra veszik”, hogy Szlovákián keresztül és a szlovák kormánygéppel csempészték ki a Berlinből elrabolt Trinht. Ez tavaly történt, mikor egy vietnami delegáció tartózkodott a Bôrik hotelben, vendéglátójuk pedig a belügyminisztérium volt, amelynek élén akkor még Robert Kaliňák (Smer) állt.

 

Ahogy az lenni szokott a Smernél, először tagadták az érintettséget, majd elmondták, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy bárki lett volna a kormánygépen, aki nem a delegáció tagja volt, majd Peter Pellegrini kormányfő büszkén jelentette be májusban, hogy a vietnami külügy megerősítette, nincs tudomása az emberrablásról, és ezzel az ügy a részéről le is van zárva.

 

 hirdetes_810x300  

Jönnek a német nyomozók?

 

Ám a német hatóságok az egyik, emberrablásban bűnrészes vietnami vallomása alapján Szlovákia érintettségét tényként kezelik – derült ki a bírósági határozatból. A smeres politikusok és az általuk kinevezett funkcionáriusok most rádöbbentek, hogy ezt már nem lehet kategorikus tagadással kezelni, ezért más politikát választottak.

 

Milan Lučanský, aki a Kaliňák által egykori kinevezett Tibor Gašpart váltotta a rendőrfőkapitányi székben ma elmondta, hogy „a német nyomozók találkozni akarnak“ a szlovák kollégáikkal,

 

„mert további lépéseket készítenek elő. Örülni fogok, ha találkozhatok velük és megegyezhetünk a következő lépésekben úgy, hogy ezt az ügyet felderítsük és egyszer s mindenkorra lezárjuk“

 

fogalmazott a rendőrség vezetője.

 

A németek biztosak abban, hogy a szlovák kormánygépen volt az elrabolt vietnami férfi

 

Kaliňák a teljes tagadás helyett már csak védekezik

 

Kaliňák, aki teljesen semmitmondó és különösebb eredmény nem hozó találkozót bonyoljtott le az elrablás idején a vietnami kormánydelegációval, elutasította a vádat, hogy Trinh elrablásában esetleg szerepet játszott. ám azt is elárulta, hogy egyelőre még nem hallgatták ki, mert „nincs is rá oka” a rendőrségnek. Ennek hátterében egészen prózai okok állnak: a szlovák rendőrség eddig teljesen ignorálta az ügyet.

 

Kaliňák egyébként azzal védekezik, hogy Trinh neve nem szerepelt a delegáció listáján, és senki sem látott olyan személyt a delegáció tagjai között, aki esetleg eszméletlennek tűnt volna vagy olyannak, akit akarata ellenére tartanak ott. A facebookon közzétett bejegyzésben pedig egyenesen a németeket vádolja meg:

 

„Engem azért érdekelne, hogy ha a német hatóságok, mint állítják, valóban keresték azt a vietnami állampolgárt, miért nem volt neve benne a schengeni információs rendszerben, amely figyelmezteti a többi országot a gyanús személyekre?”

 

írta.

 

Elítélték a vietnami vállalkozó elhurcolásában részt vevő egyik gyanúsítottat

 

Kiska: Miért a németektől tudtuk meg, mi történt Szlovákiában?

 

Lučanský rendőrfőkapitány a sajtónak elárulta, hogy Kiskával való találkozóján az elnöktől sok kritikát kapott az ügy miatt, de megállapodtak bizonyos lépésekben a kvöetkező napokra és hetekre vonatkozóan.

 

Az államfő háromkor tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy „az egyre erőteljesebb gyanú, miszerint a szlovák kormánygépet használták egy vietnami vállalkozó elrablásához, kezd Szlovákia nemzetközi szégyenévé változni. Szerinte ez ki fog hatni Pozsony és Berlin kapcsolatára is.

 

Kiska kritikával illette a rendőrséget, amiért nem kezdte meg tisztességesen kivizsgálni az ügyet, amit ifj. MIchal Kováč elrablásához hasonlított.

 

„Hogyan állhatnánk ki politikusként emberek százezrei elé, akik tisztességes Szlovákiát követelnek, ha még csak nem foglalkozunk érdemben az üggyel? Tényleg a német hatóságoktól kell megtudnunk, mi történt Szlovákiában?

 

 

Körkép.sk, Sme.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!