Augusztus 16-án ünnepélyes keretek között leplezték le a nagymegyeri VMK-ban az ifjú Mátyás király szobrát, aki egyben az intézmény névadója is lett.

 

Csütörtök késő délután Németh Imre színvonalas kultúrműsorával és szoboravatóval vette kezdetét a XXVIII. Szent István Napok rendezvénysorozata Nagymegyeren.

 

Németh Imre előadása, fotó: körkép.sk/kl

 

A most már Corvin Mátyás Művelődési Központ előcsarnokában összegyűltek részvételével Lojkovič Sámuel polgármester és Mikóczy Dénes alpolgármester közösen leplezték le a színház- és moziterem bejárata mellett kiállított Mátyás-szobrot.

 hirdetes_300x300  

 

Lojkovič Sámuel polgármester és Mikóczy Dénes alpolgármester leleplezték a szobrot, fotó: Körkép.sk/kl

 

Nagymegyeren nem ez az első intézmény, mely felvette Corvin Mátyás nevét, hiszen a helyi – az idei évtől már csak névleg működő – magyar gimnázium, valamint a termálfürdő is a híres magyar király nevével dicsekedhet.

 

A szobor alkotója Lebó Ferenc szobrász- és éremművész. Az szobrász elmondta, hogy mikor korábban egy nagymegyeri alkotótáborban elkészítette majd a városnak ajándékozta a fiatal Mátyás fejszobrát, még nem gondolta, hogy ilyen fényes karriert fut majd be.

 

Lebó Ferenc szobrászművész a szoboravatón, fotó: Körkép.sk/kl

 

Lebó azt is elmondta, hogy személyesen is közel áll hozzá Mátyás tematikája, több őt ábrázoló műve is napvilágot látott már. Kiemelte, hogy azért döntött Mátyás fiatalkori ábrázolása mellett, mert ifjan, mindössze 16 évesen lett belőle király.

 

A győri alkotó neve nem ismeretlen a Felvidéken sem, hiszen nem is olyan régen Somorján leplezték le Hunyadi Mátyás köztéri szobrát, ami ugyancsak az ő munkája.

 

(b-j) Gútay László, a VMK vezetője, Mikóczy Dénes alpolgármester, Lebó Ferenc szobrászművés és Lojkovič Sámuel polgármester a szoboravatón, fotó: Körkép.sk/kl

 

Mikóczy Dénes, a város alpolgármestere az ünnepségen köszönetét fejezte ki Lebó Ferencnek, amiért rendelkezésükre bocsájtotta a szobrot, valamint ígéretet tett arra, hogy tisztelni és ápolni fogják a Mátyás-hagyományt Nagymegyeren.

 

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: körkép.sk/kl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!