Augusztus 17-én Selmecbányán tárgyaltak a júniusi országos gazdatüntetés szervezői és a politikai pártok képviselői.

 

A többek között Patrik Magdoško, František Oravec, Milan Jurky képviselre gazdák az összes parlamenti párt képviselőjét meghívták, beleértve Kotlebáékat is. A Smer, SNS és a Most-Híd, valamint Marian Kotleba pártja azonban nem jelent meg a találkozón. A szintén meghívott, három százalék feletti pártok képviseletében az MKP-t a párt elnökségi tagja, Samu István képviselte.

 

Samu a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy az MKP továbbra is kiáll a gazdák követelései mellett, így a legutóbb júniusban elfogadott közös memorandumban foglalt követeléseket is messzemenőkig támogatják.

 

 hirdetes_810x300  

Selmecbányán a magyar gazdákat tömörítő Élő Vidék Gazda Platform képviseletében Pál Tibor vett részt a tanácskozáson.

 

Az SaS, az OĽaNO, a Sme rodina, a KDH, az MKP, a Progresívne Slovensko és a Spolu képviselői egyetértettek abban, hogy már a most kezdődő szeptemberi parlamenti ülésszakra konkrét megoldási javaslatok beterjesztésére van szükség. Egész pontosan a pótföldek rendezésének kérdésével kezdik, mely a magyar gazdák által is az egyik leginkább sürgetett és megoldásra váró probléma.

 

Így már a parlament szeptemberi ülésszakán a képviselők elé kerülhet a mezőgazdasági földterületek bérléséről szóló törvény, melynek lényege, hogy visszaállítaná az egész rendszert a pótföldek tekintetében a 15. paragrafust megelőző időszakra,

 

Jarmila Halgašová, az SaS szakpolitikusa szerint ugyanis az országban mintegy 100 ezer olyan gazda van, akik pótföldeken gazdálkodnak. Törvényváltoztatás nélkül félő, hogy alig egytizedük maradna csak fenn.

 

A Körkép.sk információi szerint ugyanakkor a kormányoldal részéről az SNS is egy széleskörű törvénymódosítással készül. Az 504/2003-as jogszabály módosításának tervezetét, mely szerkesztőségünk birtokában van, most elemzik a szakértők.

 

Gútán tartottak fórumot a gazdatüntetés résztvevői – Körkép.sk képriport és videó

 

Érdemes lesz figyelemmel követni tehát a szeptember 11-én kezdődő őszi parlamenti ülésszak első ülését.

 

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: archiv (Körkép.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!