A nyári szünet befejeztével sokan nemcsak a munkába, de az utcákra is visszatérnek. Szeptemberben több tüntetésre is sor kerül majd, melyek a Ján Kucika és Martina Kušnírová meggyilkolása utáni tüntetésekhez kapcsolódnak.

 

Az első akciót jövő hét csütörtökre jelentette be a KDH és az OĽaNO elnöke, azaz Alojz Hlina és Igor Matovič. A belügyminisztérium épülete előtt Denisa Saková és a Smer ellen fognak tüntetni.

 

„Amikor az ország válságban van, akkor az ellenzék feladata az, hogy az utcákon tüntessen. Annak ellenére, hogy az ellenzéki tüntetés kisebb lesz, mint amilyenek a két fiatal meggyilkolása utáni országos tüntetések voltak, mégis hatásos lehet“

 

– vélekedett Hlina.

 hirdetes_300x300  

 

A folytatást azonban a Tisztességes Szlovákiáért tüntetések szervezői is bejelentették. „A két alapkövetelésünket még mindig nem teljesítették. Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkossága azóta sem lett kivizsgálva, az új kormány pedig a kinevezése után hat hónappal egyáltalán nem tűnik megbízhatónak“ – magyarázta a Smenek az egyik szervező, Juraj Šeliga.

 

Elmondása szerint a helyzet abban változott, hogy az előző tüntetések idején még valamiféle kis reményt lehetett fektetni az új kormányba, de mára már minden remény elszállt. „Ezért jogos azt követelni, hogy újra az emberek osszák a lapokat és előrehozott választások legyenek“ – mondta Šeliga.

 

A kezdeményezés képviselői szeptemberben egy országos találkozó keretében belül fognak megegyezni a részletekről. A tüntetés időpontját pedig akkor fogják bejelenteni, amikor már legalább egy tüntetést előkészítettek. Hlina és Matovič akciójáról tudnak, de nem dolgoztak velük együtt.

 

Egyelőre még a csütörtöki ellenzéki tünetés részletei sem ismertek. „Egyelőre csak egy akcióban egyeztünk meg, utána majd meglátjuk, hogy miképpen alakul a továbbiakban“ – mondta Matovič.

 

Sme.sk

Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!