A nevét viselő Pasztorációs Központ rektora, Pavol Hudák szerint Anna Kolesárová a reményt jelenti a családok számára.

 

Anna Kolesárová Magasréven (Vysoká nad Uhom) született katolikus családban, ő maga is mélyen hívő ember volt. Volt egy idősebb bátyja is, Michal. 1938-ban meghalt az édesanyja, Anna pedig kénytelen volt átvenni a háztartás irányítását.

 

A második világháború idején 1944-ben közeledett a front a Magymihályi járás felé. Magasrév akkoribana Horthy Miklós kormányzó vezette Magyarországhoz tartozott, és a szovjet katonák átvonulásának mentén feküdt.

 

 hirdetes_810x300  

1944 november 22-én családjával és szomszédaival együtt a konyhájuk alatti pincébe bújt el, a közelben dúló harcok miatt. Akkoriban sok más nőhöz hasonlóan ő is feketébe öltözött, hogy minél kevésbé hívja fel magára a katonák figyelmét.

 

Anna Kolesárová. Kép: cas.sk

 

Miután az egyik szovjet katona átkutatta a házukat, Anna édesapja a konyhába küldte lányát, hogy ételt hozzon a katonának. A lány felkeltette a katona figyelmét, és utasította, hogy menjen vele. A lány azonban nem akart, így a katona kerek perec ráparancsolt, hogy vagy lefekszik vele, vagy megöli őt. Anna ezután is elutasította a katonát, aki erre egyetlen mondatot engedett csak számára búcsúzóul a családjához, miután lelőtte. A gyilkosság a mai napig megtorlatlan maradt.

 

Másnap este temették el, miközben a környéken még harcok dúltak.

 

Anna Kolesárová boldoggá avatása 2004. Július 3-án kezdődött. Sírja zarándokhellyé vált, főleg a fiatalok körében.

 

Sírja zarándokhellyé vált, főleg a fiatalok körében. Kép: zeny v meste

 

Ferenc pápa 2018. Március 6-án írta alá azt a dekrétumot, mely lehetővé tette a vértanúhalált halt Anna Kolesárová, isten szolgájának a boldoggá avatását.

 

Kassán, 2018. azeptember 1-jén avatták boldoggá több mint 30 ezer ember jelenlétében. A szentmisét Ferenc pápa megbízásából Angelo Becciu kardinális végezte. Mint elmondta, nagyon megható volt számára a rengeteg résztvevő, mint ahogy az is, hogy Anna történetét a fiatalok fedezték fel.

 

„Üzenetem a számukra, hogy fedezzék fel Istent, és minden más majd jön azután. Beleértve a tiszta életet is“

 

– fogalmazott.

 

Az Anna Kolesárová nevét viselő Pasztorációs Központ rektora úgy fogalmazott, hogy Anna a reményt jeleni a családok számára.

 

„A tiszta szeretet üzenetét hordozza számunkra. Meghalt, hogy tiszta maradhasson. Tiszteletet érdemel, és épp a nők iránti tisztelet teszi férfivá az embert,”

 

emelte ki.

 

Wikipedia/teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!