Nyitókép: archív

 

Annamária sikere felkeltette az egész ország figyelmét, az iskolaigazgatónő szerint több hozzá hasonló diákjuk is van, azonban senki sem fedezi fel őket.

 

Nem ő az egyetlen. Miközben az internet népe egyre nagyobb érdeklődést mutat a balerínában futó Annamária iránt, addig Papp Andrea igazgatónő csillapítja a kedélyeket.

 

 hirdetes_810x300  

Az iskolában további 9, Annamáriához hasonló tehetségük van. Mindegyiküket a lakótelep Forrest Gumpjának hívják. Kérdéses azonban, hogy a hirtelen jött nyilvánosság segít-e bármiben Annamáriának?

 

„Attól tartok, hogy ha a család nem változtat a hozzáállásán, akkor nem” – mondja Papp Andrea, annak a Szepsi magyar tannyelvű alapiskolának igazgatónője, ahova Annamária is jár.

 

Az interneten keringő fotó hatására a tanévnyitó napján Andrej Kiska is meglátogatta az iskolát, ekkora sajtófigyelmet talán még sosem kaptak.

 

A Szepsi magyar alapiskolában idén 50-nel többen, 500-an kezdték meg az új tanévet, forrás: aktuality.sk

 

A fotó történetét Papp Andrea osztotta meg az Aktuality.sk-val.

 

Egy átlagos nyári nap volt, mikor az igazgatónő megtudta, hogy aznap országszerte ismert futóverseny lesz.

 

„Nem, az iskolánk nem kapott semmilyen hivatalos meghívást. Ahogy megtudtam, hogy ki szervezi a versenyt, felhívtam Tóth igazgatónőt, és megkérdeztem, hogy részt vehetünk-e rajta.”

 

Annamária nem lakótelepen lakik, hanem egy cigánytelepen a Janko Kráľ utcán Szepsiben.

 

„A mi diákjaink nem tudták, hogy versenyezni fognak, mert abban biztos voltam, hogy ha engedélyezik, akkor helytállnak.”

 

– emelte ki Papp Andrea, majd hozzátette, hogy az előzetes testnevelési felmérések alapján a gyerekek szokásos teljesítményükről van szó. „Folyamatosan felmérjük, ki milyen teljesítményt nyújt.”

 

Így jutott el Annamária balerína-cipőben a rajtra. Semmi különleges. Sosem járt sportklubba, a verseny előtt nem edzett.

 

Mikor meglátta a közismert fotót, mi jutott eszébe? – kérdezte meg Papp Andreát az Aktuality.sk riportere.

 

„Semmi. Annamária sem tűnt különlegesnek. Inkább a másik két lányra figyeltem fel, akik formaruhában voltak. Nekem természetes, hogy Annamária így áll a dobogón. Csak utána tudatosítottam, hogy milyen ellenfelei voltak”

 

A híres fotó, melyre sokan felfigyeltek, forrás: aktuality.sk

 

17-en egy házban

 

Az Aktuality.sk riporterei ellátogattak Annamária lakóhelyére is, ahol egy udvarban három kisebb téglaház áll. Horváth Izabella – Annamária édesanyja – hét gyermeket nevel az egyikben. A szomszédos lakásban bátyja lakik gyerekeivel és párjával, a harmadikban édesanyjuk. Összesen 17-en.

 

„Gondolom, hogy segít neki (a nyilvánosság – a szerk. megj.)”

 

– mondja Izabella a riportereknek. Ő egyébként az egész beszélgetés alatt csak egyszavas válaszokat adott, vagy tőmondatokban reagált.

 

Izabella bízik abban, hogy lánya sikere segít nekik saját otthonba költözni, még a tanévnyitó napján nyitott egy számlát a bankban az adománygyűjtésre.

 

forrás: aktuality.sk

 

Annamária ekkor már egy rózsaszín edzőcipőben várt az Andrej Kiskával való hivatalos találkozóra, bár ő nem látott semmi különleges abban sem, mikor balerínában futott.

 

Tornatanára, aki a versenyekre is felkészíti, próbál pozitívan hozzáállni Annamária esetéhez.

 

„Hiszem, hogy minden gyereknek van esélye”

 

– mondta az újságíróknak Božena Bojková.

 

Gond az étkeztetés

 

Papp Andrea igazgatónő szerint komoly problémát jelent iskolájukban az étkeztetés. Az anyagi nélkülözés rendszerében regisztráltaknak az állam fizeti az ebédet és az iskolai segédeszközöket. Azonban a feltételek szigorítása miatt ezt a szintet csak 200 diák üti meg az 500-ból.

 

Az éhező gyerekek problémáját az iskola próbálta oldani a minisztériummal, a romaügyi kormánybiztossal, a várossal. Előrejutni azonban nem tud.

 

További probléma a gyerekek és családjaik megítélése – egyáltalán anyagi nélkülözőnek számítanak-e?

 

„Akit ide sorolnak augusztusban, az az egész félévben jogosult az ebédre. Viszont akit csak októberben sorolnak be, annak csak egy hónapig jár. Meg tudják ezt magyarázni nekem?”

 

teszi fel a kérdést az igazgatónő.

 

Mikor a gyerekeknek is gyerekük van

 

A nehézségek ellenére az iskola működik. Mikor az Aktuality.sk riporterei két évvel korábban látogatták meg, akkor nyitottak először tíz év után kilencedik osztályt. Egészen addig a diákok nem járták ki a kilenc osztályt. Most 17 végzősük van.

 

Komoly kihívást jelentenek azok a diákok, akik még az alapiskolai tanulmányaik alatt teherbe esnek. Tavaly volt egy végzősük, aki már kétszeres anyuka volt. Félelemmel teli pillanatokat váltott ki az is, mikor egy negyedikes lány spontán elvetélt.

 

„Mi tanítjuk őket, hogy kell evőeszközzel enni, és mit tanulnak ők a kunyhókban?”

 

Az igazgatónő reméli, hogy Annamária sikere segít majd, és családja megváltoztatja az iskolával szembeni hozzáállását. Ugyanakkor óvatosan kezeli a hatodikos lány körül kialakult helyzetet.

 

„Véleményem szerint nagyon pozitív tömegpszichózis volt, de aggódok Annamáriáért, ez túlzás.”

 

tette hozzá Papp Andrea, az iskola igazgatónője.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.