Amennyiben az óvodák utolsó évfolyamában és az alapiskolákban bevezetett ingyenes ebéd beválik a gyakorlatban, akkor a középiskolákban is biztosítani fogják a díjmentes étkezést.

 

A kormány továbbá megduplázza a nyugdíjasok karácsonyi járulékát, s ha az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi, akkor igyekezni fog a minimálbért 560 euróig feltornázni – jelentette be  sajtótájékoztatóján Robert Fico, a Smer-SD elnöke, amelyen – Erik Tomáš és Viktor Stromček párttagok jelenlétében – Richard Sulík (SaS) ellenzéki vezér vasárnapi kijelentéseire reagált. A Smer-SD párt az ingyenes autóbusz-közlekedés bevezetését is fontolgatja azokon a helyeken, ahol nincs vonat-összeköttetés.

 

Richard Sulík (SaS) 2018. szeptember 9-én, vasárnap a TA3 Politikában (V politike) c. vitaműsorában azt mondta, hogy „ingyen adni valamit a választóknak a szavazatvásárlás legprimitívebb formája”. A legnagyobb ellenzéki vezér és a pártja ezért sem az ingyenes vonatközlekedést, sem a készülő díjmentes ebédet nem támogatja.

 

 hirdetes_810x300  

„Amennyiben az ingyenes ebéddel kapcsolatos intézkedésünk az elképzelésünk szerint fog megvalósulni, akkor a középiskolákban is bevezetjük. Remélem, hogy ezt a rendelkezést már a jövő év során sikerül megvalósítanunk. Azt is szeretnénk bejelenteni, hogy megkétszerezzük a nyugdíjasok karácsonyi járulékát, és szintén megduplázzuk a gyógyfürdőkre szánt A-típusú utalványok számát is”

 

– jelentette ki a Smer-SD elnöke.

„Amennyiben 2019-ben az ország gazdasági helyzete továbbra is ilyen jó lesz, akkor biztosan szorgalmazni fogjuk a minimálbér megemelését. Most az 520 eurós szintre lépünk, de bízom benne, hogy 2019-re és 2020-ra már az 550–560 eurós szintet is elérhetjük. Folytatni akarjuk az összes olyan intézkedést, amit bevezettünk, és amit még csak be fogunk vezetni”

 

– tette hozzá Fico.

 

„Abban az esetben, ha Szabadság és Szolidaritás (SaS) vagy más jobboldali pártok lesznek a kormányban, akkor az olyan intézkedéseket, mint az ingyenes vonatozást és ebédet, továbbá a sítanfolyamokra és természeti iskolákra szánt járulékokat el lehet felejteni. Viszont abban az esetben, ha a Smer-SD marad kormányon, akkor az összes említett intézkedést megőrizzük”

 

– tette hozzá Erik Tomáš képviselő. Elmondása szerint az ingyenes ebéd se nem populizmus, se nem szlovák kitaláció, hiszen Csehországban, Finnországban, Svédországban és Észtországban is működik.

 

Viktor Stromček, a párt főmenedzsere szerint az ingyenes vonat nem populizmus, hiszen bebizonyosodott, hogy több ember közlekedik vonattal, másrészt pedig csökkent a vasutak üzemi vesztesége.

 

„Nem lehet egyetérteni azzal, hogy ez egy rendszertelen intézkedés” – hangsúlyozta Stromček. Elmondása szerint az ingyenes autóbusz-közlekedés úgy működne, hogy azoknak a településeknek az utasai, ahol nincs vonatállomás, ingyenesen utazhatnának busszal a legközelebbi vonatállomásig, ahonnan már igénybe vehetnék a vonatközlekedés.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR/Martin Baumann

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!