Az információk, hogy 300 millió eurót kell fizetnie Szlovákiának a vámcsalások miatt, teljes képtelenség – jelentette ki František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság igazgatója mai rendkívüli sajtótájékoztatóján. Az Európai Csaláselleni Hivatal (OLAF) által végzett vizsgálat szerint egyes vámhivatalok is érintettek lehetnek a csalásban, a vámhivatalok pedig épp a Pénzügyi Főigazgatóság felügyelete alá tartoznak.

 

„Az ellenzék felhasználja a kialakult helyzetet saját céljaira. Az EU nem indított semmilyen eljárást Szlovákia ellen, és nem követel semmilyen pénzt tőlünk”

 

fogalmazott Imrecze.

 

Az OLAF által felderített vámcsalások során bűnbandák jól szervezett módon Kínából Hamburgba, majd onnan főleg Nagy-Britanniába, Szlovákiába és más uniós tagállamokba hoztak be kínai textilárut. A vizsgálat szerint a vámosok segítségével papíron jelentősen csökkentett értéket tüntettek fel az áru valós ára helyett, így kerülve el a teljes vám megfizetését. A csalások során csak Szlovákiában 300 millió eurónyi vámilletéket csaltak el ezzel a módszerrel, Európa pedig összesen 2,2 milliárd euró értékű vámbevételtől esett el.

 hirdetes_300x300  

 

Az OLAF szerint a nagyszombati, a nyitrai és az eperjesi vámhivatalok érintettek. Imrecze elmondása szerint „vitát folytatnak” Brüsszel arról, mennyibe is kerül az Ázsiából behozott áru. Imrecze szerint ugyanis az OLAF 2015-ös módszerrel számolta ki a keletkezett kár nagyságát, amit a szlovák pénzügyérek nem fogadnak el, mert a csalások zöme 2013-ban és 2014-ben történt.

 

Csak az eredeti számlák adnak jogi alapot (?)

 

A Pénzügyi Főigazgatóság feje kijelentette, ahhoz, hogy a szlovákiai vámosok csak akkor tudnának pontos vámértéket kiszámolni, ha Kínából megkapják a szükséges számlát, hogy tudják, milyen áron indult útnak az áru. Mivel erre nincs lehetőség, az OLAF által adott metodika alapján számolnak. Imrecze elmondása szerint az OLAF abból a feltételezésből indul ki, hogy a Kínából megküldött és útközben esetleg „meghamisított” számlák nem a valós értéket mutatják.

 

Az OLAF a csalás vizsgálatánál úgy bukkant rá a visszaélésekre, hogy kiszűrte az átlagos áraknál legalább 50 százalékkal aláértékelt szállítmányokat. A Denník N által megszólított vámszakértő szerint egy gyakorlott vámosnak fel kellett volna tűnnie, hogy a mennyiség és a megadott érték között túl nagy a különbség. Ezért áll fenn a vámhivatalok érintettségének gyanúja is.

 

Imrecze szerint a probléma épp az, hogy jogilag csak a Kínából érkező számlák szolgálhatnak bizonyítékként, és ha egy vámos gyanakodni kezd, és nem vámolja ki az árut, a Pénzügyi Főigazgatóságot perbe fogják. Az eredeti számlák hiányában azonban a bíróság bizonyíték hiányában az áru kivámolása mellett határoz.

 

Az előzményekről bővebben alábbi cikkünkben olvashat.

 

Háromszázmillió eurós ruhabiznisz – “Ekkora csalást nem lehet a felsővezetők tudta nélkül véghezvinni”

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!