Öt évvel a nyugdíjba vonulásunk előtt megtudhatjuk, hogy pontosan mikor mehetünk nyugdíjba – derül ki a Most-Híd azon törvényjavaslatából, amelyet csütörtökön fogadott el a parlament.

 

A törvénnyel újonnan egy olyan mechanizmust vezetnek be, amely szerint a 2019-es évtől kezdődően minden évben ki kell adni egy olyan intézkedést, ami öt évre előre meghatározza a nyugdíjba vonulás idejét. Mindemellett az is megváltozik, hogy a nyugdíjkorhatárt már években és hónapokban fogják meghatározni, nem pedig években és napokban, ugyanis a képviselők szerint így könnyebben megjegyezhető a nyugdíjba vonulás ideje.

 

Annak a személynek, aki jövőre tölti be a 62. életévét, 62 év és 6 hónap lesz a nyugdíjba vonulásának éve, ugyanez 2020-ban 62 év 8 hónap lesz, 2021-ben 62 év és 10 hónap, 2022-ben 63 év, 2023-ban pedig már 63 év 2 hónap lesz a nyugdíjkorhatár.

 

 hirdetes_810x300  

A képviselők elmondása szerint a törvénymódosítást a csehországi nyugdíjrendszer inspirálta.

 

A törvénymódosításnak köszönhetően jövőre korábban lehet nyugdíjba vonulni, mint ahogy a munkaügyi minisztérium korábban meghatározta, hiszen a nyugdíjkorhatár jövőre 62 évre és 202 napra tolódott volna ki.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Pixabay

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!