„Ha mi kaptunk volna olyan ajándékot a magyar kormánytól, mint Önök, akkor tíz kézzel kapnék érte” – mondta Jozef Šimko rimaszombati polgármester Komáromban a városi képviselőtestület ülésén, melyen a stadion bérbeadásáról is tárgyaltak a honatyák.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, csütörtökön megszavazták a komáromi képviselők azt a szándéknyilatkozatot, melyet októberben elvileg már maga a bérbeadási szerződés követ. Ezzel pedig elindulhat az a folyamat, melynek végén a komáromi stadion új köntöst kap.

 

A képviselőket meglátogatta Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere is, hogy megismerkedjen a komáromi helyzettel. Šimko felszólalása elején megköszönte, hogy lehetőséget kapott ellátogatni a képviselők közé.

 

 hirdetes_300x300  

„Ha olyan ajánlatom lenne az asztalon a magyar oldaltól, mint Komáromnak, akkor tíz kézzel szavazok a rimaszombati futballra. De nálunk teljesen más a helyzet.”

 

Šimko elmondta, hogy a Borsodsport Invest 32 millió eurót fektetne be a helyi fociba, ennek keretében kiépítenek egy Futball akadémiát a Felvidéken. Ennek alapján kapott Rimaszombat megkeresést a Borsodsport Investtől tavaly decemberben.

 

„Rögtön bizottságot hoztunk létre, amely ezzel foglalkozik. De van itt egy nagy különbség. A komárom KFC a pénzt az MLSZ-en keresztül kapja a magyar államtól. Nálunk ez összetettebb,. mert a magyar államtól az MLSZ-hez, onnan a Borsodsport Investhez megy a pénz, akitől végül megkapja az NFK Rimaszombat, amely már magyar társtulajdonosi körrel jött létre.”

 

mondta Šimko, aki a továbbiakban beszámolt arról is, hogy Stubendek László komáromi polgármestertől is kért információkat a magyarországi támogatással kapcsolatban.

 

„A polgármester úrtól megtudtam, hogy az a vagyon (a stadion és minden egyéb, melyet a KFC Komáromnak bérbead a város – a szerk. megj.) 20 év után visszakerül a város tulajdonába. És itt van egy kis probléma. A Borsodsport Invest egyértelműen nem fogadja el, hogy a mi oldalunkon, tehát az MŠK Rimaszombat részéről is ügyvezető kerüljön a közös cégben. Nem akarják, hogy saját ügyvezetőnk legyen, és kitartottak amellett, hogy az egész stadiont, 2,8 millió euró értékben adjuk oda az MFA Rimaszombat számára (a közös szervezésű klub/cég – a szerk. megj.) . Önöknek (Komáromnak – a szerk. megj.) nem kell odaadniuk semmilyen vagyont, nem úgy, mint ahogy azt Rimaszombattól kérték.”

 

részletezte Šimko, aki azt is elmondta, hogy az ajánlatot így nem fogadhatta el, mivel nincs rá megfelelő jogköre. Éppen ezért kikérte a szlovák Monopolellenes Hivatal véleményét is az ügyben.

 

„Tárgyaltunk. Egy hónappal ezelőtt Budapesten tárgyaltam a Borsodsport Invest képviselőivel, és végül megegyeztünk abban, hogy visszalépnek a kéréstől, hogy az egész stadion tulajdonjogát átírjuk az MFA Rimaszombat javára, aminek 51%-ban a Borsodsport Invest a tulajdonosa, 49%-ban pedig az MŠK Rimaszombat. Egyetértettek abban, hogy a stadiont bérmentve 30 évre bérbeadjuk.”

 

A rimaszombati polgármester a továbbiakban ismertette, hogy a jelenlegi állás szerint 4 millió euró értékű beruházást kapnának, azonban 30 év letelte után a Borsodsport Invest kérheti ennek az összegnek a visszafizetését.

 

Šimko elmondása alapján jelenleg mindkét fél megbízott egy-egy kassai ügyvédet a tárgyalások lefoytatására. Jelezte, hogy a szerződéstervezet szerint Rimaszombatnak kellene utánajárnia, hogy a kötendő megállapodás összhangban van-e a szlovákiai törvényekkel.

 

„Megkértem ezért a szlovák Monopolellenes Hivatalt, hogy adjon ki egy véleményt arról, hogy a stadion tulajdonjogának átruházása, vagy a 30 évre történő bérbeadása összhangban van-e a szlovákiai törvényekkel.”

 

A rimaszombati polgármester pozitívnak értékelte, hogy meghallgathatta a komáromi képviselők érveléseit, valamint a komáromi szerződéskötés részleteit, mivel így ő is több dologra tud még rákérdezni a saját ügyük kapcsán.

 

„Kész vagyok arra is, hogy levelet írjak Orbán Viktornak, ha nem találunk közös megoldást a Borsodsport Investtel, és megkérem, hogy nekünk is adja meg ugyanazt a lehetőséget, mint Önöknek Komáromba, hogy stadiont építhessünk.”

 

Šimko az üggyel kapcsolatban azt is kiemelte, hogy a képviselőtestület döntése, miszerint a város is belépne a klubba részvényesként, még önmagában nem old meg semmit.

 

A Rimaszombati Futball Akadémia ügyével itt foglalkoztunk bővebben.

 

A rimaszombati polgármester teljes felszólalása az alábbiakban tekinthető meg:

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!