Hétfőn ünnepi közös kormányülést tartott a szlovák és a cseh kabinet Kassán. Az eseménytől az SNS feltűnően távol tartotta magát, egyetlen minisztere sem vett részt rajta, igaz, államtitkáraikon keresztül képviseltették magukat. A Pravda szlovák napilap szerint Andrej Danko pártelnök utasítására maradtak távol.

 

A szlovák nemzetiek hivatalos indoklásukban azt állítják, hogy belső pártügyeik miatt nem vehettek részt a közös kormányülésen, és nincs szó koalícióspártok közti feszültségről. A Pravda által megszólított politológus szerint azonban az SNS helytelenül döntött és lépése enyhén szólva is „provinciális” (szűklátókörű).

 

A napilap mindhárom SNS-es minisztert megkérdezte az ügyben – Peter Gajdoš védelmi minisztert, Gabriela Matečná mezőgazdasági illetve Martina Lubyová oktatásügyi tárcavezetőt. Csak az utóbbi reagált a kérdésekre, a sajtóosztályán keresztül válaszolva azt nyilatkozta, hogy egy „belső tárgyaláson” vett részt a költségvetésről. Azt azonban nem részletezte, milyen költségvetésről van szó.

 

 hirdetes_400x285  

Terhes évfordulók

 

A mostani kormányülésnek ünnepi háttere a kerek évfordulókból adódik. A cseh és szlovák kormánytagok megemlékeztek Csehszlovákia létrejöttének századik évfordulójáról, az 1968-as esemény 50. és a két ország szétválásának 25. évfordulójáról. E tekintetben a szlovák nemzetiek távolmaradása nem annyira meglepő, Dankoék ugyanis a közös államalakulatról nem szívesen emlékeznek meg.

 

Egyik SNS-es miniszter sem vett részt a szlovák-cseh közös kormányülésen

 

Mária Holubová protokollszakértő szerint nem trtént komoly szabálysértés azzal, hogy az SNS-es miniszterek nem tisztelték meg cseh kollégáikat. Tomáš Koziak politológus szerint azonban Danko pártja hibát követett el, mikor „pártérdekeket helyezett az állami érdekek fölé”. Szerinte „épp az ilyen pillanatokban derül ki, hogy melyik politikus mennyire viselkedik államférfiként is”

 

„Danko nem tud felülemelkedni néhány párton belüli témán, és ez tetten érhető a nemzetközi politikában is. Azt látni, hogy tényleg csak egy egyszerű politikus marad szűklátókörű jellemmel, akinek semmi köze az államférfiúi jellemmel”

 

fogalmazott.

 

Az SNS több dologgal is adós maradt a koalíció felé. Danko nyomására például még mindig függőben van az országos rendőrfőkapitány megválasztásáról szóló törvényjavaslat, mert a szlovák nemzetiek kifogásolják a hétéves hivatali időt (megjegyezzük, teljesen jogosan). A védelmi minisztérium pedig még mindig nem terjesztette a parlament elé a Szlovákiai Katonai és Védelmi Stratégia dokumentumát, valószínűleg azért, mert annak egyik kihagyhatatlan része az országra nézve veszélyt jelentő tényezők megnevezése. Az eredeti, kormány által jóváhagyott verzió például még azt tartalmazza, hogy Oroszország fenyegetést jelent Szlovákia számára, amit az SNS elutasít.

 

Körkép.sk

Nyitókép: noviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!