A szlovákiai sofőröket az sem riasztja el az ittas vezetéstől, hogy akár börtönbe is kerülhetnek. Az év elejétől kezdődően több mint 5800 ittas sofőrt kaptak el a rendőrök.

 

A rendőri ellenőrzések során csak júliusban 1044 ittas sofőrt csíptek nyakon a volán a mögött. A sofőrök felének, azaz konkrétan 510-nek több mint egy ezrelék feletti véralkoholszint mértek a leheletében.

 

Nyáron naponta 33 ittas sofőrt kaptak el a rendőrök, közülük pedig 16-an több mint egy ezreléket fújtak. 2013 májusa óta a legmagasabb számokról van szó. Szinte teljes meggyőződéssel jelenthetjük ki, hogy a szlovákiai utakon rengeteg olyan ittas sofőr ül a volán mögött, akiket a rendőrök nem állították meg. Ezeknek a sofőröknek a számát azonban nem lehet megtippelni.

 

 hirdetes_300x300  

A júliusi statisztikára minden bizonnyal befolyással van a nyári fesztiválszezon is, amikor a rendőrök gyakrabban ellenőrzik a gépkocsivezetőket az utakon. A számok azonban más hónapokban is magasak. A rendőrök májusban és júniusban is naponta átalagosan 15 keményen ittas sofőrt kaptak el az utakon.

 

A rendőrök szerint szigorú büntetésekre lehet számítani

 

A rendőrség állítása szerint az ittas sofőrökhöz már most is szigorúan viszonyulnak. Amennyiben a gépkocsi vezetője a rendőrségi ellenőrzés során kevesebbet fúj mint egy ezrelék, akkor az szabálysértésnek minősül, így a sofőrt pénzbírság és a jogosítványának legfeljebb három évre történő bevonása fenyegeti. Egy ezrelék fölött már bűntényről beszélünk, így az a sofőr, aki e felett az érték felett fúj, az 5000 euróig terjedő pénzbírsággal, valamint börtönbüntetéssel is számolhat.

 

A sofőrök mindkét esetben további kellemetlenségekre is számíthatnak. A pozitív alkoholteszt után a rendőr megparancsolja a sofőrnek, hogy állítsa félre az autóját úgy, hogy ne akadályozza a forgalmat, majd bevonja a jogosítványát.

 

Abban az esetben, ha a sofőr egy ezreléknél kevesebbet fúj, akkor elszállítót kell hívnia, a rendőrség pedig közigazgatási eljárásra idézi be, ahol pénzbírságban részesül, továbbá beszélgetést kell abszolválnia a pszichológussal, majd egy alkoholfüggőség-vizsgálat következik.

 

 „Ha a sofőr nem is alkoholfüggő, akkor is részt kell vennie továbbképző kurzusokon, valamint az alkalmassági vizsgákon. Amennyiben a közlekedéspszichológus úgy dönt, hogy az illető alkoholfüggő, akkor több beszélgetést is abszolválnia kell a közlekedéspszichológusoknál“

 

– mondta a Ľuboš Rumanovský, a közlekedés-rendészet vezetője.

 

Abban az esetben, ha a sofőr egy ezreléknél többet fúj, akkor a rendőrség úgy viszonyul hozzá, mint egy gyanúsítotthoz, aki bűntettet követett el. A rendőrség a felügyelő ügyész beleegyezésével az ittas sofőrt letartóztathatja, és addig, amíg ki nem józanodik, cellába zárhatja. Ezután következik a bíróság, melynek során akár egy évnyi börtönbüntetés is várhat a sofőrre.

 

A legtöbb sofőr nem kerül börtönbe

 

A rendőrség beismerte, hogy a szigorúbb büntetések bevezetésétől többet várt. A nyakon csípett sofőrök többsége ugyanis nem olyan, aki csupán egy sört ivott volna meg. Már régóta azok a sofőrök vannak túlsúlyban, akiknél több mint egy ezreléket mértek, ami ugyebár bűntettnek számít.

 

A legtöbb ittas sofőr azonban nem került börtönbe, ugyanis az egész kihágást megússzák pénzbírsággal és a jogosítvány néhány évre történő bevonásával.

 

A másnaposság is problémát jelenthet

 

Nagyon sok sofőr az előző éjszakai alkoholmaradékra fizet rá.

 

„Egy egész éjszakás akció után, amikor az ember különféle szeszes italokat fogyaszt el, az alkohol csak 12–13 óra elteltével bomlik le“

 

– mondta Milan Troška, a közlekedésügyi tárca közlekedésbiztonsági osztályának vezetője.

 

Reggel a sofőrök még akkor is alkoholos befolyás alatt állnak, ha ők már úgy érzik, hogy józanok. A sofőrök képességei ilyenkor még jóval gyengébbek.

 

„Az emberek ezt már a fejfájásból is érezhetik – ez az egyik tünete annak, hogy az agy lassabban reagál az újonnan kialakult helyzetre. Ha az úton gyalogos vagy állat ugrik a sofőr elé, akkor a reakciója ilyenkor még nagyon gyenge”

 

– tette hozzá Troška.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: dreamstime

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!