Az MKP Országos Kongresszusa ma dönt arról, kit indít a jövő tavasszal esedékes államfőválasztáson. Az Országos Tanács négy nevet javasolt eddig: Csáky Pál EP-képviselőt, Menyhárt József pártelnököt, Őry Péter OT-elnököt és Miklós László egykori környezetvédelmi minisztert.

 

Korábban felmerült Berényi József egykori pártelnök neve is. Csáky Pál korábban már jelezte, hogy nem vállalja a megmérettetést.

 

Az MKP nehéz döntés előtt áll, és nem csak a jelöltállítás vonatkozásában, hanem korábban az is kérdés volt, egyáltalán merje-e vállalni a kihívást. A magyar párt az elmúlt hónapokban mérsékelten ugyan, de szemmel láthatóan veszített népszerűségéből, ráadásul az újonnan alakult feltörekvő pártok is már megelőzik a közvélemény-kutatásokon.

 

 hirdetes_400x285  

Az együttműködés dimenziói

 

Ezzel párhuzamosan többször hangzott el nyilatkozatokban, hogy keresni akarják az együttműködés lehetőségét a rivális Most-Híddal, amelynek népszerűsége a parlamenti küszöb közelébe süllyedt. Míg a magyar párt lényegében az állami támogatás megítélését jelentő 3,5 százalék alá süllyedt a Focus legutóbbi felmérése szerint, a vegyespárt alig tartja magát a parlamenti küszöb felett, ami a szakértők szerint a gyakorlatban már azt jelentheti, hogy Bugárék kiesnének a parlamentből.

 

A politikai szempontból talán némileg túlzottan is passzív MKP-elnök a párthoz közeli Magyar 7 hetilapnak adott interjújában elmondta:

 

„…Számarányunkból adódóan nincs más választásunk: össze kell fognunk. Ez a kényszer boronálta össze a magyar pártokat a ’90-es években is (…). Azóta több magyar nem lett, ám mintha a bölcsességünk elhagyott volna minket. Csak akkor tudunk sikeres érdekérvényesítést folytatni, ha teljes erőnkkel ott vagyunk a parlamentben. Én mindig nyitott voltam az együttműködésre (…) igaz, nem mindegy, milyen feltételekkel és milyen módon kötünk egyezséget”

 

Arra azonban nem tért ki, milyen feltételeket határozna meg az MKP. Az Új Szó szlovákiai magyar napilap a hó elején az önkormányzati választások kapcsán azzal a címmel jelentetetett meg írást, hogy „Alkuszaga van a jelölteknek”. A köztudottan vegyespárti értékrenddel azonosuló napilap akkori információi szerint vagy közös jelöltet indít a két párt, vagy az egyik lemondott a jelölés jogáról, ha a másik jelöltje a valószínűbb befutó.

 

Tisztességes magyar jelölt…

 

A szemmel látható közeledés érdekes kontextusba helyezi az államfőválasztás kérdését. Bugár Béla az elsők között jelentette be indulási szándékát, és nyilván döntésekor számolt a magyar szavazatokkal is. Ha az MKP is jelöltet állít, annak személyétől függően megoszlanak majd a magyar szavazatok. A népszerűségében igencsak megtépázódott Bugár az első felmérések szerint a szavazatok cca. 8-9 százalékára számíthatna.

 

Németh Gabriella az MKP szociálisügyi alelnöke a Körkép.sk egyik témához írt elemzéséhez azt kommentálta a facebookon, hogy

 

„Lesz kire szavazni! Egy tisztességes, becsületes magyar ember lesz az MKP jelöltje!”

 

Türelmetlenül várjuk a mai kongresszus eredményét.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!