Amennyiben a parlamenti választásokat október elején tartották volna, akkor a Smert a megkérdezettek 22,2%-a választotta volna – mindez az AKO ügynökség legújabb felméréséből derült ki. Az AKO egy hónappal ezelőtti felmérésén a Smer-SD egy százalékponttal rosszabb eredményt (21,2%) ért el.

 

A Smer után az ellenzéki SaS következik a szavazatok 15,5%-ával, majd az extrémista ĽSNS 10,7%-kal. A Kotleba vezette extrémisták a szeptemberi adatokhoz képest (8,6%) több mint két százalékponttal javítottak az októberi felmérésen.

 

A koalíciós SNS a jelenlegi felmérés szerint 10,2%-ot szerezne, az ellenzéki Matovič vezette OĽaNO mozgalomra pedig a választók 8,2%-a adná a szavazatát. Ezután következeik a Boris Kollár vezette Sme rodina 8%-kal.

 

 hirdetes_810x300  

A jelenleg parlamenten kívüli KDH az AKO októberi felmérésén 6,4%-kal a koalíciós Most-Hidat is megelőzné. A Bugár vezette Most-Híd 6,2%-ot szerzett, ami az egy hónappal ezelőtti adathoz képest egy százalékpontos visszaesést jelent.

 

 

Mérsékelten javult a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko is, ugyanis a mozgalmat a legújabb felmérés szerint csupán 0,1% választja el a parlament „kapujától“. Szeptemberben az AKO 4,6%-ra mérte, októberben pedig 4,9%-ra.

 

A Miroslav Beblavý vezette Spolut a megkérdezettek 3,7%-a választaná. Az AKO szeptemberi mérésével összehasonlítva szintén több mint egy százalékponttal javított.

 

A Menyhárt József vezette MKP azonban továbbra is lefelé zuhan a lejtőn. Az AKO októberben 2,9%-ra mérte, ami azt jelenti, hogy a szeptemberi adatokhoz (3%) képest egy tized azázalékponttal rontott. A tendencia tehát negatív és folytatódik. Mint ismert, egy politikai pártnak legalább 3,5%-ot kell elérnie a parlamenti választásokon ahhoz, hogy állami támogatásban részesüljön. Menyhárttal már nem az 5%-os parlamenti bejutás, hanem a 3,5 % is egyre elérhetetlenebbnek tűnik.

 

A jelenlegi koalíciós pártok összesen 66 mandátumot szereznének, így nem lennének képesek a kormányalakításra.

 

Sme.sk

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!