A besztercebányai Bél Mátyás Egyetem felszólította Andrej Danko (SNS) házelnököt, hogy tegye hozzáférhetővé rigorózusi munkáját. Danko szerint a politika nem tartozik az akadémikusokra, álltja, hogy munkája nincs titkosítva, ennek ellenére továbbra is korlátozva van azon emberek köre, akik beletekinthetnek a munkába.

 

Vladimír Hiadlovský a Bél Mátyás Egyetem rektor felszólította az   oktatási intézet összes alkalamzottját, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy írják alá azt a levelet, amelben felszólítják Dankot munkája közzétételére.

 

A levél szerint az egyetem szeptember 21-én kapott írásos kérvényt Dankótól, amelyben a rigorózus munkájához való hozzáférés korlátozását kérte, azzal a felszólítással, hogy a munkát lehessen kikölcsönözni, megtekinteni és semmilyen formában sem közzé tenni.

 

 hirdetes_300x300  

A Bél Mátyás Egyetem rektora felszólította Dankot, hogy mutassa meg a rigorózusi munkáját

 

Az egyetem vezetése Danko módszereit „szokatlannak” jellemezte, de mivel Danko korábbi ködösítése miatt (először nem tudta, hol van a munkája, és életrajzában csak a Pozsonyi Komenský Egyetem jogi karát tüntette fel, ahol azonban csak Mgr. titulust szerzett) politikai üggyé nőtte ki magát a dolog. A házelnök titkolózása mögött sokan plágiumgyanút sejthetnek, de mivel a munka titkos, ez egyelőre csak spekuláció.

 

„Az egyetem jogi szakértői véleméye szerint az Bél Mátyás Egyetem a szerzői jogok értelmében köteles eleget tenni a szerző követelésének és nem közzétenni a munkát. A hatályos jogszabályok szerint az egyetem lehetőségei korlátozottak”

 

álla a rektor levelében, amelyben arra is kitért, hogy a sajtó az ügy kirobbanása óta folyamatosan nyomás alatt tartja az egyetemet, és jogtalanságot gyanít a háttérben. Mint írta, az egyetem eszközei korlátozottak, és a szerzői jogról szóló törvény egyértelműen fogalmaz.

 

„A Bél Mátyás Egyetem olyan oktatási intézmény, amely maradéktalanul betartja a törvényeket és tiszteletben tartja az akadémiai közösség elveit, értékeit, etikáját és morálját. Az egyetem vezetősége ezért felszólítja Andrej Dankot, hogy engedélyezze a rigorózus munka közzétételét”

 

írta a rektor.

 

Danko reakciója elutasító volt, de csak szóvivőjén keresztül üzent az Egyetemnek. Tomáš Kostelník szóvivő szerint „a rigorózusi munka nincs titkosítva”. A szóvivő valószínűleg valamit félreértelmezett, tekintve nyuilatkozatát, amelyben kijelentette:

 

„Az egyetem felelős tisztségviselői, beleértve a rektort is, bármikor hozzáférhetnek a munkához”

 

hozzátette, hogy a házelnök szerint az politika nem az akadémikusok asztala. Danko még szeptember végén azért tikosíttatta (az ő szóhasználatában korlátozta a hozzáférését) JUDr. titulusának jogosságát bizonyító rigorózus munkáját, mert a Denník N kutakodni kezdett azzal kapcsolatban, hol és mely egyetemen szerzett jogi diplomát a házelnök. Amint a sajtó felvette a kapcsolatot, már be is nyújtotta a kérvényt a Bél Mátyás Egyetemnek, közben azonban kitérő válaszokat adott jogi tanulmányainak helyét illetően.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!