Szeretné, avagy sem, hogy a következő parlamenti választások eredményeként Andrej Kiska legyen a kormányfő? Erre a kérdésre kereste a választ a Focus legfrissebb felmérése, amit a Markíza televízió megbízásából végzett az ügynökség, és amelyet ma mutattak be.

 

Az eredményt a szlovák sajtóban elég vegyesen értékelték. Tény azonban, hogy a válaszadók 31 százaléka szívesen látná Kiskát a miniszterelnöki székben. Ha abból indulunk ki, hogy a Smer 28 százalékos parlamenti választási eredménnyel lényegében ellenőrzése alatt tartja az összes kulcspozíciót az országban, akkor ez nem rossz eredmény.

 

A nemek szerinti elosztásban nincs különbség, a nők és a férfiak nagyjából ugyanúgy vélekednek Kiska kormányfőségéről. Sokkal érdekesebb azonban a pártok szavazóbázisa szerinti eloszlás. A fenti kérdésre többségében igennel vagy „inkább igennel” válaszoltak az ellenzéki pártok választói. A legtöbb nem vagy inkább nem szavazat az ĽSNS háza tájáról érkezett, egyáltalán nem meglepő módon.

 

 hirdetes_300x300  

Az ellenzéki SaS választóinak 54,4 százaléka támogatólag nyilatkozott Kiska esetleges kormányfőségével kapcsolatban, ahogy az OĽaNO választóinak többsége is (51,5 százalék). A Sme rodina szavazói körében azonban már jóval kisebb az államfő támogatottsága (36,9 százalék).

 

Ami a koalíciós pártokat illeti, a legtöbb igenlő válasz a Most-Híd választói közül érkezett (46,6 százalék). A legkevesebb – szintén nem meglepő módon – a Smer szavazóbázisából (12,6 százalék). Érdekesség, hogy az oroszokkal sokat szemezgető SNS választóinak negyede (25,1 százalék) még mindig elfogadhatónak tartaná Kiskát, mint kormányfőt.

 

Grafikonok: Aktuality.sk
Grafikonok: Aktuality.sk
Grafikonok forrása: Aktuality.sk

 

Grafikonok forrása: Aktuaklity.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!