A hosszú forró nyarat követően a csillagászati ősz kezdetén szinte egyik napról a másikra 10 -15 C fokot süllyedt a hőmérő higanyszála, és kapdostuk elő meleg ruháinkat a szekrény mélyéről.  Szerencsére nem tartotta magát sokáig a kellemetlen idő, és október elején sokunk örömére ránk köszöntött a kellemes, szelídfényű vénasszonyok nyara, melynek eső- és szélmentes napjai arra serkentenek, hogy minél több időt töltsünk a természetben.

 

Komárom városában erre számos lehetőség kínálkozik, külön figyelmet érdemelnek a folyópartokon haladó kiváló minőségű bicikli-utak, melyek az utóbbi évtizedben épültek.

 

A közúti híd aluljárója jobb oldalról

 

Az első kerékpárút építése még 2009-ben kezdődött, ez a szakasz 2,5 km hosszúságban halad a Duna partján az Erzsébet-szigeten, a vasúti híd, és a most épülő közúti híd, tehát a folyó felső szakaszának irányába. Az árvízi gát mentén kialakított útvonal egyik fele a gáton kívül, a másik a gáton belül vezet. A bicikliútra a Magyarországra átívelő Erzsébet-híd jobb oldalánál juthatunk le.

 hirdetes_400x285  

 

 

A Vág folyó partján haladó bicikliút első, 7 kilométernyi szakaszát 2010-ben adták át, majd 2014-ben további anyagi lehetőségek révén 17 km-s távon meghosszabbították Gúta városáig.  A Gúta – Komárom szakasz tervének előkészítője és támogatója a 7 határ-közeli önkormányzatot összefogó Pons Danubii EGTC volt. ( A társaság 2010-ben bejegyzett, államhatáron átnyúló csoportosulás.)

 

A vén fák barna színt öltenek

 

Ugyancsak 2014 nyarán láttak hozzá a Komárom és Karva közötti bicikliút legelső részének, mely a Duna partján, a folyó alsó szakaszának irányába vezet. Az út Izsa községéig gyönyörű természeti környezetben, folyamatosan az árvízi gáton halad.

 

A Vág-Duna torkolata

 

Most, a vénasszonyok nyarának langymelegében nagyszerű kirándulásokhoz nyújt lehetőséget a Vág-menti kerékpárút, mely közvetlenül a város keleti oldalának peremén húzódik, így Komáromban több pontból is könnyen megközelíthető. Az útszakasz most ősszel is gyönyörű panorámát nyújt, és emellett kényelmes, végig sík terepen, az árvízvédelmi töltés tetején halad. Gyöngébb fizikumú kerékpárosoknak és kisgyerekes családoknak is kiváló lehetőség az aktív pihenésre.

 

Ha a bicikli-utat a Duna-rakpart felől közelítjük meg, akkor pár perc múlva közvetlenül a Vág-Duna torkolatnál találjuk magunkat, és a Vág folyó közúti hídja felé haladva már rajta is vagyunk a kívánt szakaszon.  A torkolatnál egy keresztbe foglalt Mária-szobor, valamint az 1965-ös pusztító árvíz jeléül egy emlékkő látható.

 

A legpusztítóbb 1965-ös dunai árvíz emlékére

 

Az előttünk álló néhányszáz méter különleges élményt nyújt, mert a kerékpárút átbúvik előbb a Vág folyó közúti, majd pedig a vasúti hídja alatt, közvetlenül a folyó mellett. Az alagutaknál a víz felőli szakasz biztonsági korláttal védett. Mindössze ezen a két helyen kell egy kis lejtőre-emelkedőre számítani.

 

A vasúti híd aluljárója jobb oldalról

 

Az Érsekújvár felől érkezők a közúti híd jobb oldaláról közvetlen lejárást találnak a bicikliútra, de áttérhetnek akár a bal oldali levezető útra is.

 

Miután a vasúti híd alagútján is túljutottunk, a híres komáromi Kajak-központ előtt haladunk el, mely számos, világviszonylatban is kimagasló eredményt elért sportolót nevelt ki.

 

A kajak-klub növendékeinek edzése

 

Ezek a gyerekek nem lesznek anyám-asszony katonái

 

A sportközpontot elhagyva balkéz felé letérhetünk a Holt-Vág irányába. Ez az útszakasz szintén a bicikliút részét képezi, mely egy háromnegyed-kört leírva visszavezet az eredeti, Vág-menti útra. Abban az esetben, ha távolabbi célt tűzünk magunk elé, simán el is haladhatunk a körút mellett.

 

A nyári szárazság nyomai a Vág folyón is meglátszanak

 

A Vág folyó alsó szakasza

 

A kerékpárút a város közelsége miatt nagyon népszerű a kocogók, a görkorisok, sőt, a nordic walking (skandináv gyaloglás, sport-gyaloglás) művelői a körében is.

 

Kiránduló család a közúti híd bal oldalánál
Komáromi kanális

 

Hazafelé -napnyugta előtt pár perccel a Vág alsó szakaszánál

 

A Vág folyó és holt ága között elhaladva nemsokára elérjük Kabátfalu települést, majd pedig a Gadóc-i kanálist, éppen a torkolatánál. Ezen a ponton végére érünk a bicikliút komáromi szakaszának. A nagyobb távra vállalkozók bátran folytathatják a száguldást Gúta irányába, az út mindvégig kiváló, és az őszi természet mesésen szép.

 

Parádés színek
Útjelzések
Vasúti aluljáró bal oldali szakasza

 

Őszi tükörkép.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!