Az egészségügyi nővérek 1600 eurós fizetése továbbra is álom marad, de legalább a jövő évtől átlagosan 100–150 euróval többet vihetnek haza.

 

Petra Oláhová 24 éve dolgozik ambuláns nővérként Kelet-Szlovákiában. A kolléganőivel hosszú éveken át harcolt a magasabb fizetésért, mindemellett pedig rendszeres tagja volt a tüntetéseknek is.

 

Amikor az egészségügyi dolgozóknak megemelték a fizetésüket, akkor az ambuláns nővérekre ez nem vonatkozott. A fizetések csupán a kórházakban emelkedtek. Oláhová nem titkolja, hogy akkor hatalmasat csalódtak.

 

 hirdetes_810x300  

A jelenlegi egészségügyi miniszter, Andrea Kalavská most azzal hozakodott elő, hogy az orvosok kivételével az összes egészségügyi dolgozónak megemeli a fizetését, tekintet nélkül arra, hogy hol dolgoznak. Ennek köszönhetően az új esztendőtől Oláhová és a kolléganői is átlagosan 100–150 euróval kereshetnek többet.

 

„A mi kerületünkben az ambuláns nővérek körékben ez az összeg szép emelésnek számítana, hiszen nálunk a rendelőkben a nővérek tisztán 400-tól 500 euróig keresnek, és emellett még takarítói munkát is végeznek“

 

– mondta Oláhová. S mindeddig, ha 20 eurós béremelést merészeltek kérni, nem jártak sikerrel.

 

Az új javaslat bejelentése után azonban valakik sértve érzik magukat – ők pedig nem mások, mint az ambuláns orvosok.

 

Valóban megemelik a fizetésüket?

 

A fizetésemelés bejelentése ellenére az egészségügyi nővérek között továbbra is fagyos hangulat uralkodik. Oláhovának már több szepesi kolléganője telefonált azzal a hírrel, hogy a fizetésemelés minden bizonnyal már nem fogja őket érinteni.

 

Állítólag az ambuláns orvosok hallani sem akarnak a nővérek fizetésemeléséről. „Ha nem teszik nekik a jelenlegi fizetésük, akkor távozhatnak“ – vázolta fel az ambuláns nővéreket érintő helyzetet Oláhová, aki a regionális nővérkamara elnöke.

 

Elmondása szerint neki nincs ilyen problémája, mivel az orvosa elfogadja az új helyzetet, sőt már a múltban is emelt a fizetésén. „Csakhogy az ilyen orvosokból kevés van“ – értékelte.

 

Az orvosi rendelőkben dolgozó nővéreknek egy olyan memorandum garantálja a több pénzt, amit az egészségbiztosítók és az ambuláns orvosok képviselői írnak alá. A kórházak esetében a béremelés a törvény által adott.

 

Hogy mennyire „biztos fegyver“ egy memorandum? „Az már magában egy biztos fegyver, hogy ha az orvos elveszíti a nővérkéjét, akkor nem tud dolgozni“ – mondta Marián Šóth, a Magánorvosok Társulatának elnöke.

 

Véleménye szerint minden orvosoknak magának kell eldönteni, hogy megfizeti-e a nővérkéjét vagy sem – vagyis vagy megtartja őt, vagy elveszíti. Elmondása szerint a társulatuk egyetlen orvosa sem csinálná meg azt, hogy nem emeli a nővére fizetését, ha pénzt kap erre a célra.

 

Az ideális összeg 1600 euró

 

A magasabb fizetésekért már évek óta harcolna a nővérkék. Petíciókat írtak, az utcákon tüntettek, a Kormányhivatal előtt sátoroztak, sőt sorozatosan adták be a felmondásukat. Minderre a válasz az volt, hogy a politikusok vagy figyelemre se méltatták őket, vagy az állami költségvetéssel hozakodtak elő, vagy maguk a nővérkék sem tudtak egységes álláspontot képviselni.

 

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter nemrég jelentette be az egészségügyi dolgozók fizetésemelését, s azt állítja, elegendő pénz van rá. Ezt a döntést pedig kivételesképpen nem előzték meg tüntetések, hiszen az országos nővérhiány miatt a tárca egyszerűen nyomás alá került.

 

Amikor a Nővérkamara egyik tagjának feltették azt a kérdést, hogy milyen összeg adna nekik megnyugvást, akkor azt felelte, hogy tisztán 1000 euró, míg a szakosodott nővérek esetében 1300 euró. „De ahhoz, hogy a nővérkéink visszatérjenek külföldről, a fizetésüknek 1600 eurónak kellene lennie“ – mondja.

 

Az egészségügyi nővérek nem az egyetlenek, akiknek jövő évtől megnövekszik a fizetésük. A lista további 19 szakmát jegyez, s közéjük tartoznak a betegápolók/betegszállítók (szanitár), akik a legkevesebbet keresnek, és akiknek a béremelése szintén a legalacsonyabb lesz. A legjobb béremelésre az egészségügyi mentősök számíthatnak, akik átlagosan 200–300  euróval többet vihetnek majd haza.

 

Forrás: Egészségügyi Minisztérium

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Nursing Review

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!