A Smer ma Robert Fico pártelnök és az elnökségi tagok többségét felsorakoztatva sajtótájékoztatót tartott, amelyen újabb szociális intézkedések terveiről számoltak be. Az újságírói kérdésekkor szóba került Ivo Nesrovnal jelenlegi pozsonyi főpolgármester támogatása, Marek Maďarič távozása a pártból, illet az Andrej Kiska által nemrég megszellőztetett titkosszolgálati jelentés.

 

Szociális csomagok 

 

Robert Fico elmondta, hogy decemberben a Smer rendes közgyűlésén újabb szociális intézkedések kidolgozását tűzik ki célul a következő két évre vonatkozóan. Tíz évnyi kormányzás után a Smer eljutott oda, hogy olyan családtámogatási intézkedéseket irányozzon elő, mint például anyasági meghosszabbítása a jelenlegi fél évről egy egész évre, vagy ehelyett esetleg felülbírálnák a családi támogatás nagyságát.

 

 hirdetes_810x300  

Terveik között szerepel a kisgyermekek szükségleti cikkeire vonatkozó áfa csökkentése. Fico elmondása szerint az állam átvállalhatná a be nem fizetett tartásdíj kiperlésének költségeit, ami az elképzelés szerint azt jelentené, hogy az állam fizetné ki az illető férfi helyett a tartásdíjat, de egyúttal az állammal kell majd pereskednie saját költségére annak férfinak, aki nem hajlandó kifizetni az összeget.

 

Elhangzott az is, hogy az elsőosztályos gyermekek, vagy esetleg az alsó évfolyamos gyermekek iskolai tanszereinek állami támogatását, egy 100 eurós összeg hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Maďarič, Kiska és Nesrovnal

 

Fico a sajtótájékoztatón ismét Andrej Kiskát támadta. A Smer elnöke szerint a Kiska által a Denník N blogjában említett titkosszolgálati nem létezik. Kiska az említett írásában arról számolt be, hogy kézhez kapta a SIS jelentését a kelet-szlovákiai agrármaffia működéséről, amely alátámasztja, hogy a legmagasabb körökig ért a korrupció és támogatások elcsalása.

 

A Smerből ma váratlanul távozó Marek Maďarič döntése kapcsán Fico úgy reagált, hogy őt nem lepte meg Maďarič lépése:

 

„Már rég távozott, most csak hivatalossá tette”

 

fogalmazott. Az egykori kulturális miniszter, aki közvetlenl Ján Kuciak meggyilkolása miatt mondott le önként a miniszteri posztról, már jó ideje nem szavazott a koalícióval.

 

A maffia a legmagasabb körök jóváhagyásával tevékenykedett – Kiska megkapta a Titkosszolgálatok jelentését

 

Robert Fico újságírói kérdésre közvetve Ivo Nesrovnal jelenlegi pozsonyi főpolgármester támogatására utalt a Smer részéről. Elismerte, hogy a Smer a fővárosban nem túl népszerű, ezért nem állítottak saját jelöltet, majd hozzátette:

 

„Közösen a jelenlegi főpolgármesterrel sok mindent értünk el, sok minden más pedig már elő van készítve. Nincs semmilyen értelme annak, hogy változtassunk, ha működik ez az együttműködés”

 

Nesrovnal támogatásáról a szlovák sajtó először akkor cikkezett, mikor Peter Pellegrini bejelentette, hogy soron kívül 2,8 millió eurót ad Pozsonynak a főpályaudvar felújítására.

 

A kormány 2,8 millió euróval támogatja a pozsonyi főpályaudvar felújítását – még a választások előtt

 

Körkép.sk

Nyitókép: videonoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!