Andrej Kiska államfő elveszítette a nagyszalóki (Poprádi járás) telkek kapcsán zajló pert. Egyelőre nem kizárt, hogy Kiska megfellebbezi az ítéletet.

 

A poprádi járásbíróság bírája, Miroslav Radačovský pénteken hozott ítéletet a Tátra alatti telkek ügyében, amelynél Ján Franc a szlovák államfővel pereskedett. Az ítélet szerint Francot illeti meg területek tulajdonjoga.

 

Sokkal érdekesebb volt a bíró indoklása, ő ugyanis úgy beszélt, mintha a szövegét Robert Fico írta volna:

 

 hirdetes_810x300  

„Ha én lennék az államfő, és egy másik bíró is úgy kapna betekintést az ügy tényeibe és összefüggéseibe, ahogy én, lemondok a posztomról és nem indulok semmilyen másik politikai funkcióért sem. Elhagyom az országot és jól érzem magam. Például elmennék az Egyesült Államokba, vagy Izraelbe, de figyelem, ezzel nem azt állítom, hogy nem becsülöm az amerikai vagy a zsidó nemzetet, de én így tennék”

 

fogalmazott. Igaz az ítélet hivatalos indoklásában kifejti, hogy Kiska is jóhiszeműen akarta megtartani a telkeket, amelyeket nem Franctól vásárolt meg, hanem egy harmadik személytől, akinek a jelek szerint nem volt joga azt eladni. A bíró szerint az ítélete igazságos, mert Francék visszakapják az apjuktól örökölt földet, Kiska pedig jogot formálhat a vételi ár visszaszerzésére.

 

Kiska 1999-ben vásárolta meg a nagyszalóki telkeket. Ján Franc több mint 20 év után jelentkezett be a földekért, azzal, hogy Kiska törvénytelenül jutott hozzá a területhez. Kiska akkor úgy nyilatkozott, hogy eszébe sem jutott, hogy gond lehet a telkek tulajdonjogával, és hogy emiatt majd bíróságra kell járnia.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!