Egyre valószínűbb, hogy a hulladéktárolási díj emelése és a nejlonzacskók fizetőssé tétele után a PET-palackokra és az alumíniumból készült italdobozokra is díjat vet ki a környezetvédelmi minisztérium. Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a tárca elkezdte a betétdíjas (visszaváltási) rendszer tervezését.

 

A visszaváltáskor PET-palackonként 0,12 euró, alumínium dobozonként pedig 0,10 euró lenne a visszajáró, a végső számok azonban még nem ismeretesek.

 

„A betétdíjas rendszernek vannak előnyei és hátrányai. A hátrányok számszerűsíthetők, a környezetre és mindennapi életünkre gyakorolt pozitívumok épp ellenkezőleg, felbecsülhetetlenek. Épp ezért döntöttünk a betétdíj bevezetése mellett”

 

fogalmazott a környezetvédelmi tárca vezetője.

 hirdetes_400x285  

 

Szlovákiában évente egy milliárd PET-palack kerül a háztartásokhoz, és jó részük onnan a szeméttelepekre. A PET-palackok újrahasznosítási aránya 60 százalékos. A betétdíj bevezetésétől a minisztérium azt várja, hogy 90 százalék fölé emelkedik az újrahasznosított flakonok aránya.

 

Európában jelenleg nyolc országban működik betétdíjas rendszer. Közép-Európában egy országban sem – Ausztriát is beleértve.

 

Martin Haluš a Környezetpolitikai Intézet igazgatója szerint a rendszer bevezetése kezdetben 80 millió eurós kiadást jelent majd az állami költségvetésre nézve, nagy részét a PET-palackok és alumínium dobozok visszaváltására alkalmas gépek megvásárlására és karbantartására fogják költeni.

 

Teraz.sk

Nyitókép: t-online.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!