A 2018-as helyhatósági választások a polgármesteri posztok száma alapján a független jelöltek sikerét, a Smer és az MKP visszaesését és a KDH, SNS, illetve a Moat-Híd stabilizálódását hozták.

 

Cikkünk írásakor több helyütt még nincs hivatalos végeredmény (például Nagymagyaron), de az eddigiekből a következő megállapítások vonhatók le:

 

A Kuciak-gyilkosság nagyban befolyásolta a Smer vereségét. Ficoéknak egyetlen megyei szintű várost sem sikerült megtartaniuk, és saját bástyáikban (például keleten, lásd Homonna) is súlyos vereséget szenvedtek.

 

  hirdetes_300x300   

Hasonló visszaesés tapasztalható az MKP-nál, mely a pártok versenyében két helyet rontva már csak az ötödik. A Most-Híd és az SNS is megelőzte őket. Fájó pont lehet Menyhártéknak, hogy ha saját, MKP színekben induló jelöltjeiket vesszük, a pártnak egyetlen járasi szintű városa maradt (Dunaszerdahely) és további városokból sincs sok. Megmaradt viszont Tornalja, Gúta, Bős és Somorja.

 

Farkas Iván, Őry Péter, Kőrösi Ildikó hozták saját településüket. Ógyalla és Ipolynyék ellenben elveszett, sőt Komáromot, Nagymegyert és Ipolyságot sem sikerült megszerezni.

 

Ipolyságon nem csak ifj. Zachar Pál polgármesterjelölt bukott rossz, agresszív, arrogáns, kioktató és „nyomulós”, populista kampányával, hanem a 13 fős képviselő-testületbe is csak 2 MKP-s került be. Érdemes lenne a városban az egész MKP-t feloszlatni és újjászervezni, ha még a (szerk. meg. korábbi) helyi pártelnöknek (Pálffy) és „ismert” arcaiknak (pl. Oros) sem sikerült mandátumot szerezniük.

 

Agócs Gergely, Zupko Tamás, Kőrösi Ildikó vagy éppen Varga Tibor viszont az új hullámot képviselik, akik polgármesterek lettek.

 

A Most-Híd meglepően jó, pontosabban védhető eredménye némileg Bugárék pozícióját is stabilizálhatja.

 

A választások mélyebb elemzésével várni kell a végső adatok közzétételéig a képviselő-jelöltek esetében is.

 

Király Zsolt

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!