Pénteken este, egy nappal a bársonyos forradalom 29. évfordulója előtt mintegy 25–30 ezer ember vonult utcára Pozsonyban, hogy a Tisztességes Szlovákiáért tüntessen.

 

A november 16-i tüntetést pár nappal azután jelentették be, miután kiderült, hogy a tüntetés szervezőit a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupció ügyében kihallgatta.

 

„Nem akarunk egy olyan országban élni, ahol lopnak, ahol másolt munkákkal szereznek titulusokat, és ahol a választásokon elszenvedett vereség után meg akarják változtatni a választási rendszert”

 

– mondták a szervezők.

 hirdetes_810x300  

 

„1989 óta itt állandóan lopnak. Folyamatosan járok a tüntetésekre. Fico lakása elé is jártam tüntetni, hogy a fiataloknak jobb legyen“

 

– mondta egy idősebb férfi a tüntetés megkezdése előtt.

 

A tüntetés szervezői üdvözölték az összegyűlt tömeget, majd Karolína Farská felhívta a figyelmet arra, hogy ma már tizedik alkalommal gyűltek össze a SzNF terén.

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

Márciusban azért álltunk itt, mert nem hagytuk, hogy Szlovákiát elrabolják“ – mondta Juraj Šeliga szervező, majd említést tett Fico államcsínnyel kapcsolatos kijelentéseiről és arról, hogy a tüntetés szervezőit ellenségnek minősítette. „A valódi ellenfél a konspiráció, a korrupció, a gyűlölet és azok az emberek, akik mindezt terjesztik“ – mondta.

 

Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS

 

A résztvevők tapssal és kulcscsomók csörgetésével reagáltak a szervezők szavaira.

 

„Uraim, legyenek nyugodtak, mi nem megyünk sehova“

 

– üzente a politikusoknak Farská, mire a tüntetők az „Elég volt Ficoból!“ rigmust kezdték el skandálni.

 

A tüntetés szervezői igazságot, tisztességet és felelősségvállalást követelnek. „A Súmračná utcai székház ura hazugságokat terjeszt” – mondta Šeliga.

 

Fotó: TASR
Fotó: Ivan Hrušovský / Aktuality.sk
Fotó: SME/MARKO ERD
Fotó: SME/MARKO ERD

 

„Engedjék meg, hogy ma mindenki előtt tisztelegjek azok előtt, aki itt van ezen a téren. Önök azok, akik megmutatják azt, hogy igenis lehet jó úton haladni“

 

– mondta Martin Bútora, Andrej Kiska államfő tanácsadója.

 

 „Amennyiben a jelenlegi korrupt hatalmat végleg legyőzzük, győzedelmeskedni fogunk“

 

– mondta Peter Zajac, egykori politikus, irodalomtudós.

 

Fedor Gál, Martin Bútora a Peter Zajac Fotó: Ivan Hrušovský / Aktuality.sk

 

Ha úgy döntenek, hogy valamelyikünket, mint a tüntetések szervezőit megtámadnak, akkor mindnyájunkkkal meggyűlik a bajuk” – mondta Táňa Pauhofová színésznő, majd hozzátette „Nézzenek ránk, mi együtt vagyunk. Nem vágyunk hatalomra, de Szlovákia jövője fontos számunkra. Itt, a téren nem a névtelenek manipulálható tömege áll”.

 

Fotó: SME/MARKO ERD

 

„Halló, Pellegrini kormányfő úr, hol van?”– kiabálta a mikrofonba Richard Stanke színész. „Tisztelt kormány, elvesztették a legitimitásukat a kormányzásra” – folytatta.

 

Fico és Danko úr, kérem szépen, menjenek már a pokolba” – üzente Stanke.

 

Aktuality.sk/Sme.sk

Nyitókép: Ivan Hrušovský/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!