Szinte egyszerre látott napvilágot a Focus és a Median ügynökségek felmérése a politikai pártok népszerűségéről, hatalmas különbségeket mutatva. Az előbbi szerint az MKP egyre távolodik a parlamenti küszöbtől, az utóbbi ellenben azt mutatja, hogy a magyar párt beelőzte a Most-Hidat, ráadásul Bugárék a parlamenti küszöb alá süllyedtek.

 

Median-felmérés: Parlamenti küszöb alatt a Most-Híd, az MKP beelőzte a vegyespártot

 

A Median-ügynökség októberi közvéleménykutatási adatai szerint nagy meglepetésre az MKP 0,3 százalékpontot rávert a Most-Hídra, és a parlamentbe jutás köszöbén áll 4,8 százalékos eredménnyel, miközben Bugár Béla pártja pedig 4,5 százalékkal az utolsó előtti a Median listáján.

 

 hirdetes_300x300  

A választásokat 26 százalékkal a Smer nyerné meg a Median kutatása szerint. A második legtöbb szavazatot az SaS könyvelhetné el 14,7 százalékkal. Az OĽaNO 9,9 százalékkal a harmadik helyen debütálna. Az SNS a negyedik helyre csúszott le 8,8 százalékkal.

 

Ötödik a Sme rodina 8,1 százalékkal, majd a KDH következik, a kereszténydemokraták továbbra is őrzik 7 százalék körüli pozíciójukat (7,3 százalék). A ĽSNS tovább folytatja lassú ereszkedését, és a KDH után, az utolsó parlamenti pártként a hetedik helyet szerezte meg 7,2 százalékkal.

 

A HNonline.sk infografikája

 

 

Eszerint a jelenlegi kormánykoalíciónak mindössze 64 mandátuma lenne a parlamentben, az ellenzéknek ugyanakkor 73.

 

A HNonline.sk infografikája

 

 

Focus-felmérés: Egyre távolodik az MKP a parlamenti küszöbtől

 

A mérvadóbbnak tekinthető Focus ügynökség felmérése nem csak a magyar és a vegyes párt megítélésében tér elő a Medianétól. A Focusnál a Smer 5 százalékkal kevesebbet kapott, vagyis 20,9 százalékkal nyerné meg a választásokat.

 

A második legerősebb párt az SaS, 12 százalékkal. Kotleba és az ĽSNS népszerűsége is merőben más, mint a Median-felmérés esetében, ők a Focusnál 9,8 szézalékos eredménnyel a harmadik helyet szerezték meg.

 

Az OĽaNO 9,8 százalékon áll a Focus szerint, Boris Kollár és a Sme rodina 8,1 százalékot kapott. Az SNS 8 százalékkal a hatodik parlamentbe jutó párt. A KDH 7,7 százalékkal a hetedik, majd a Most-Híd következik. A vegyespárt 5,9 százalékon áll, ami a legutóbbi, szeptemberi Focus felmérés szerint 0,7 százalékpontos erősödést jelez.

 

A Focus szerint bejutna a parlamentbe a Progresívne Slovensko 5,3 százalékkal és a Beblavý-féle SPOLU is, 5 százaklékkal. Így összesen tíz pártból álló parlament születne, ha most zajlottak volna a választások.

 

Az MKP 3,6 százalékot kapott a Focustól, ami szeptemberhez képes 0,5 százalékpontos erősödést jelent.

 

A mandátumok leosztásában az ellenzéki oldalnak meglenne a parlamenti többsége 77 mandátummal, kérdés azonban, hogy ez mennyire reális, mert egy hatpárti koalícióról beszélünk, ahol az egyes pártok nehezen férnek meg egymás mellett (pl. KDH és Sme rodina szembenállása).

 

A kormánypártoknak azonban csak 57 mandátuma lenne, ami annyira kevés, hogy még az ĽSNS-szel vagy a Sme rodinával kiegészülve sem lenne meg a szükséges többségük.

 

A HNonline.sk infografikája

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!