A Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottját, Alena Zsuzsovát újabb bűntényekkel hozta összefüggésbe a rendőrség. Újra megnyitották Marek Rakovský városi képviselő és Basternák László egykori ógyallai polgármester ügyét, és sajtóértesülések szerint további felderítetlen ügyek aktáit is elővették.

 

Öt évvel ezelőtt a garamszentkereszti Rakovskýval egy, az ülése alá elhelyezett autóbomba végzett. A rendőrség öt évig a sötétben tapogatózott, de néhány nappal Ján Kuciak és menyasszonya feltételezett gyilkosainak letartóztatása után a kommandósok lecsaptak két nagykürtösi személyre, akiket a Rakovský-gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak.

 

Az MF DNES cseh napilap információi szerint a rendőrség több bérgyilkossági ügyet is megnyitott, és összefüggéseket keresnek Alena Zsuzsová személyével.

 

 hirdetes_400x285  

Szubvenciós csalások

 

A rendőrség nyomozati anyaga szerint Rakovský ügyvédként a Sociálna Implementačná Agentúra által szétosztott uniós forrásokkal kapcsolatos csalásokban volt érintett. Épp a 29 éves ügyvéd halála előtti napokban indított az EU széleskörű auditot, amely során több hibát is észleltek a projektek elszámolásában és lebonyolításában. Például, hogy a projektek kiértékelésénél ugyanazok a személyek voltak a lektorok, akiket rokoni szálak kötöttek össze, az engedélyüket pedig ugyanaz a vállalat adta ki. A rendőrség ezután 40 projekt kapcsán indított nyomozást.

 

Basternák László meggyilkolása kapcsán is felmerült Alena Zsuzsová neve

 

Rakovský is egy volt a fiktív lektorok közül, testvérével, Matúšsal együtt. A rendőrségnek az a meggyőződése, hogy az ügyvéd elleni merénylet célja az volt, hogy figyelmeztessék a többieket, akik szintén részt vettek a csalásokban, hogy jobban teszik, ha hallgatnak.

 

Zsuzsová kapcsolódása a garamszentkereszti ügyekhez viszonylag áttekinthető. Matúš Rakovskýval együtt a rendőrség vádat emelt Marián Orságh ellen is, aki májusban egy luxuskategóriás, Mercedes GLE Coupé autót vásárolt cégére, lízingre. A 75 ezer eurós autót pedig Zuzsovának adta oda használatra.

 

A nő, aki hivatalosan önkéntes munkanélküli és semmilyen hivatalos bevétellel nem rendelkezik, ingyen használhatott egy luxusautót. A nyomozati anyag elég egyértelműen fogalmaz: „nyilvánvaló, hogy anyagi körülményei nem felelnek meg a legálisan szerzett bevételei nagyságának”.

 

Ez a fehér Mercedes ott állt Zsuzsová háza előtt,mikor a kommandósok lecsaptak rá Komáromban. Néhány nappal később azonban az autónak nyoma veszett, Orságh pedig hivatalos feljelentést tett. Állítja, hogy fogalma sincs, hol van az autó.

 

„Attól tartok, hogy bűncselekmény elkövetéséhez akarják majd használni”

 

fogalmazott a vállalkozó. Legutóbb egyik ismerősének adta kölcsön az autót, egy bizonyos Jozef Dučáknak, aki a Technopol-ügy egyik vádlottja. A Technopol-ügyben Marián Kočner a főszereplő, aki egy 20 millió eurós cégvagyonra akarta rátenni a kezét tisztességtelen eszközökkel, és akiről a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítja azt állítja, ő rendelte meg az oknyomozó újságíró meggyilkolását.

 

Egy fiatal képviselő meggyilkolása kapcsán is felmerült Alena Zsuzsová neve

 

Az ógyallai leszámolás

 

Zsuzsovát újra elővették az ógyallai Basternák-gyilkosság kapcsán is. Basternák Lászlót a háza előtt végezte ki egy elkövető, akit a rendőrség végül letartóztatott a bíróság pedig 25 évre ítélt. A megbízó neve azonban sosem derült ki.

 

A Basternák-gyilkosságra nyolc évvel ezelőtt került sor, épp az akkori helyhatósági választások kampányhajrájában, amikor Basternák a most-hidas jelölttel, Roman Ostružlíkkal állt szembe. Ostružlíkot anyagilag is támogatta a Kuciak-gyilkosság két vádlottja: Alena Zsuzsová és Andruskó Zoltán. Zsuzsovát akkor ki is hallgatták, ám nem sikerült konkrét összefüggést találni. Ma már ezt az ügyet is újra megnyitotta az ügyészség.

 

Zsuzsová nem csak Lipšicnek írogatott. Ő egy klasszikus veréb volt, akit a politikusokra küldtek – állítja Kollár

 

HNonline.sk

Nyitókép: glob.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!