Nyitókép: Körkép.sk (montázs)

 

A próbaperre Csáky Pál (MKP) EP-képviselő kérte fel a szlovák állampolgárságától megfosztott komáromi fiatalembert.

 

Pallér Péter, aki a Jobbik felvidéki intézője, november 10-én, a helyhatósági választások napján tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy megfosztották szlovák állampolgárságától. Minderről előzetes bejelentés nélkül, a szavazóhelyiségben szerzett tudomást, amikor szavazni szeretett volna,de  nevét a választási bizottság nem találta a névjegyzékben.

 

Mint arról a Körképen mi is beszámoltunk, Pallér ezt követően a közösségi oldalán tette közzé, hogy még 2018. április 8-án fosztották meg szlovák állampolgárságától, amiről azonban a hatóságoktól semmiféle hivatalos végzést nem kapott.

 hirdetes_810x300  

 

Néhány napja Csáky Pál (MKP) EP-képviselő, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának alelnöke kérte fel Pallér Pétert egy próbaperre, melyet szerinte nagy eséllyel meg is nyerne. Első lépésként egy petíció benyújtását javasolta számára az EP Petíciós Bizottságához.

 

„Képviselő Úr! Jelezni fogom az ügyvédem felé a felvetését, minden bizonnyal kérni fogjuk a támogatását a megfelelő jogi eljáráshoz!” – reagált Pallér a felajánlásra.

 

 

 

Robert Fico kormánya 2010-ben hozott ellentörvényt azután, hogy az Orbán kabinet egyszerűsített honosítási eljárásban magyar állampolgárságot ajánlott fel a határon túli területek magyar közösségének tagjainak.

 

Az ellentörvény következtében az elmúlt években több ezer, 2018. januári adatok szerint 2130 cseh, német, magyar, stb. kettős állampolgár vesztette el szlovák állampolgárságát. A vélhetően alkotmányellenes jogszabály komoly belpolitikai téma Szlovákiában. Beadvány is érkezett annak megvizsgálására a szlovák Alkotmánybírósághoz, de az egyelőre nem mondta ki a jogszabály alkotmányellenes voltát.

 

Pallér Péter ügye így nemzetközi szintre helyezheti a kérdést, mely Csáky Pál kapcsán hamarosan uniós figyelmet kaphat.

 

Körkép.SK/KZS

További ajánlott írások:

 

Hat éve lépett hatályba az állampolgársági törvény

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!