Nyitókép: Aktuality.sk

 

A Smer és az SNS párharcán vérezhet el Miroslav Lajčák, és utolsó mentsvára Peter Pellegrini (Smer) kormányfő lehet. Lajčák valószínűleg nem téved abban, hogy az uniós kérésekkel szemben engedékeny legnagyobb kormánypárt számára az ENSZ migrációs paktuma nem szakmai, hanem népszerűségi kérdés. Versennyé az SNS emelte azzal, hogy az elmúlt évben az EU kritikájával csábított el választókat a Smertől, sőt, az utóbbi hetekben az ősellenség Magyarországnak ajánlotta fel támogatását Brüsszellel szemben, most pedig először határolódott el a migrációs paktumtól.

 

A Smer óvatosan bánik a szavakkal, egy ideig nem volt biztos, hogy Lajčák valóban kényszerhelyzetbe kerül. Peter Pellegrini a tőle megszokott módon ködösen fogalmazott: jogi analízist kért, és ha valóban az a konferencia, aminek szánják – a paktum elfogadásának procedúrája –, akkor Szlovákia nem vehet rajta részt. Ezzel szemben az SNS javaslata arról szól, hogy Szlovákiát nem képviselheti senki a december 10-11-én esedékes marrakeshi konferencián, amelynek záródokumentuma maga a globális migrációs paktum lesz. Nincs „ha”, sem „de”.

 

Lajčák saját javaslattal rukkol elő, hogy lenyomja a parlament torkán a migrációs paktumot

 hirdetes_300x300  

 

Utolsó mentsvár nélkül

 

Miroslav Lajčák külügyminiszter kijelentette, hogy számára ez a „precedens értékű” tiltás már túl van azon a bizonyos „vörös vonalon”, ezért kilátásba helyezte lemondását. Kedd este a 2016-os választásokat részben bevándorlásellenes retorikája miatt megnyerő Smer váratlanul saját javaslattal rukkolt elő, amely azonban lényegében nem különbözik az SNS-étől. Csupán „ellentmondásosnak” nevezi a paktumot, és tettek hozzá néhány körmondatot a szokásos jogi frázisokkal.

 

Ugyanezen az estén a smeres kormányfő a korábbi kétértelmű nyilatkozatokkal szakítva világosan kijelentette, hogy kormánya „nem tesz semmi olyat, amelyet bármiféleképp a paktum elfogadásának lehetne minősíteni”.

 

„A Szlovák Köztársaság mindig maga dönti el, milyen migrációs intézkedéseket fogad el, kit enged be az országba, és annak milyen műveltségűnek kell lennie, honnan kell származnia, hol kell laknia és hogyan kell viselkednie”

 

mondta Pellegrini, ami elég egyértelmű üzenetként hangzik Lajčák  részére.

 

Lajčák megerősítette, hogy talán távozik posztjáról – amennyiben a parlament nem támogatja a migrációs paktumot

 

Most-Híd

 

A Most-Híd közjátéka némileg árnyalja a történetet. Katarína Cséfalvayová (Most-Híd), a parlament külügyi bizottságának elnöke támogatja a smeres külügyminisztert a paktum kapcsán, a Most-Híd pedig nyilatkozatban jelezte, hogy nincs kifogásuk a paktum ellen, és hajlandóak tárgyalni Lajčáknak az SNS határozatára tett ellenjavaslatáról.

 

Hogy végül mi lesz a végkifejlet, az jövő héten dől el, a kormány egy hét múlva dönt a marrakeshi konferencián való részvételről. Ekkor fog kiderülni, hogy a külügyminiszter marad-e pozíciójában. Arra egyelőre senki sem számít, hogy lenyeli a békát, és folytatja a munkát a Smerrel.

 

Fico a háttérben

 

Vannak körülmények, amelyek szerint Robert Fico exkormányfő is érdekelt lehet a külügyminiszter távozásában. A Denník N megbízható információkra hivatkozva néhány nappal ezelőtt közölte, hogy ha Lajčák indult volna az elnökválasztáson – feladva ezzel a külügyminiszteri posztot – helyét Robert Fico vette volna át. Mivel Lajčák nem állt kötélnek, Fico maradt a helyén. Peter Pellegrini kezdeti óvatos, majd hirtelen szilárduló álláspontja arra utal, hogy készek elengedni Lajčákot. Vagyis utat nyithatnak Fico előtt, aki Szlovákia második külügyminiszterré vedlő exkormányfője lehet.

 

Mindenesetre a Smer nyilvánvalóan személyi válságban van. Képtelen egyedül államfőjelöltet állítani, miniszterei pedig fogyatkoznak, akik helyére nem tudnak botrányokba még nem keveredő személyeket ültetni. Peter Kažimír pénzügyminiszter szintén kedden jelentette be, hogy megpályázza a Szlovák Nemzeti Bank megüresedő elnöki posztját – a jelenlegi elnök, Jozef Makúch hivatali ideje felénél mond le pozíciójáról.

 

Peter Pellegrini dolgát tehát még mindig Robert Fico „hagyatéka” bonyolítja leginkább. Láthatóan igyekszik szabadulni az örökölt problémáktól, és valódi „új kezdetként” eladni kormányzását, ám a fontos kérdésekben eddig többnyire Robert Fico akarata látszott érvényesülni. Személyi kérdésekben ugyanis, főleg ha miniszterekről van szó, nem a kormányfőé az utolsó szó, hanem pártja vezetéséé, amelyet Robert Fico pártelnök miniszterelnöki lemondását követően több mint harminc főről azonnal 15 fősre szűkített, hogy könnyebben érvényesítse köztük akaratát.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!