Andrej Kiska államfő a pozsonyi elnöki palotában találkozott Zsák Malina Hedviggel. Az eseményről videóüzenetében számolt be az elnök.

 

„Ma találkoztam Zsák Malina Hedviggel. Sajnos azt kell mondanom, hogy ez ő esete szomorú példája a az állam kudarcának az igazságszolgáltatás terén. Mert 12 évnyi nyomozás után nehéz igazságról beszélni. Főleg azután, hogy Zsák Malina Hedvig évekig politikai támadások, megalázások célpontja volt az akkori belügyminiszter és rendőrségi vezetőség részéről”

 

fogalmazott Kiska. Az államfő ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a rendőrségi nyomozók nem lehetnek a politikai játszmák eszközei, és nem szabadna, hogy azt kelljen kinyomozniuk, hogy egy diáklány, vagy a belügyminiszter mond-e igazat.

 

Fotó: elnöki hivatal

 

 hirdetes_300x300  

„Elsősorban olyan rendőrségre van szükségünk, amelynek munkájába a politikusok nem avatkozhatnak bele, és nem kelthetnek olyan gyanút, hogy a büntetőhatóságok az ő megrendelésük szerint dolgoznak.”

 

Hedvig ügyét tizenkét év után sem tudta a szlovák igazságszolgáltatás dűlőre vinni. Az ügyet már a kezdetektől durván politikai mederbe terelték, ahol az akkori kormányfő (Robert Fico) és belügyminiszter (Robert Kaliňák) nyilvánosan, sajtótájékoztatón nevezte hazugnak Malina Hedviget, aki szerintük „önverést” követett el. Közben a két politikus olyan állítólagos bizonyítékokat lobogtatott a kamerák előtt, amihez normálisan zajló nyomozás esetében sosem férhettek volna hozzá.

 

Az ügyet végül novemberben a magyar ügyészség zárta le, és megszűnt a Hedvig elleni hamis tanúzás vádja. Az esetet a magyar hatóságok 2016-ban vehették át szlovák kollégáiktól.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: elnöki hivatal

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!