Nyitókép: cas.sk

 

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter hivatalosan is benyújtotta lemondását Andrej Kiska államfőnek.

 

A Smer által jelölt külügyminiszter csütörtök este értesítette a sajtót döntéséről, pénteken pedig át is adta lemondását az államfőnek. A TASR információi szerint a külügyi tárca vezetője Peter Pellegrini kormányfőt is hivatalosan értesítette döntéséről.

 

 hirdetes_810x300  

Lajčák azután jelentette be lemondását, hogy a szlovák parlament csütörtökön elfogadott egy határozatot, melyben a saját migrációs politikát illetően Szlovákiát szuverén országként határozzák meg. Az SNS eredeti határozatával ellentétben a smeres változatban nincs szó arról, hogy a paktum egy ellentmondásos dokumentum lenne.

 

Az elfogadott határozatban arról nincs közvetlen említés, hogy nem utazhati ki Marrakeshbe szlovák képviselő. A javaslatot 90 képviselő támogatta, a Most-Híd képviselőinek jó része tartózkodott. A határozat értelmében a kormánynak el kellene utasítania az ENSZ migrációs paktumát.

 

Habár több képviselő is úgy nyilatkozott, hogy Peter Pellegrininek nem kellene elfogadnia Lajčák lemondását, az Alkotmány kimondja, hogy a miniszterek kinevezése és lemondásuknak elfogadása az államfő hatáskörébe tartozik.

 

Peter Pellegrini pénteken 11:30-ra hívott össze sajtótájékoztatót a külügyminiszter lemondása kapcsán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!