Nyitókép: aktuality.sk

 

A kormánykoalíció még mindig az ENSZ migrációs paktum okozta feszültség alatt roskadozik, az SNS dobott még egy lapáttal a dologra azzal, hogy ismét előhozta a Lengyelország és Magyarország mellett, Brüsszellel szemben állást foglaló határozat javaslatát. A Most-Híd számára – a Bašternák-ügy, a Kuciak-gyilkosság és a Vietnami-üggyel ellentétben – ez már túl van minden határon, és a koalíciós szerződés durva megsértését emlegeti.

 

„Ha van valami, ami a koalíciós szerződés megsértésnek minősül, akkor az a parlamenti ülés végén felmerülő javaslat, ami a magyarok és lengyelek ellen indított uniós hetes cikkely szerinti eljárásról szól. Mert ott egyezségről szó sincs”

 

jelentette ki keményen Bugár Béla a Pravda napilap riporterének az SNS terveivel kapcsolatban.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovák nemzetiek már jövő héten a törvényhozás elé akarják vinni a javaslatot, ami a Most-Hidat láthatóan felháborította, a vegyespárt a koalíciós szerződés felrúgásáról beszél.

 

„Szeretnénk tárgyalni a Szlovák Nemzeti Párttal, hogy visszavonják ezt a javaslatot, mert egyáltalán nem tartjuk szerencsésnek, hogy egy ilyen határozatot a parlament elfogadjon”

 

nyilatkozta Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) parlamenti képviselő, aki megerősítette, hogy az SNS  és annak elnöke, Andrej Danko a Most-Híd beleegyezése nélkül vette napirendre a javaslatot.

 

Pellegrini kitérő manővere

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő kijelentette, hogy meggyőződése, hogy

 

„Szlovákia ismét egyértelműen állást foglal amellett, hogy mielőtt bármilyen szankciót rónánk ki [Magyarországra vagy Lengyelországra], mindent megteszünk annak érdekében, hogy párbeszéddel jussunk megoldásra”

 

Jelezte, hogy ha lesz határozat, az a párbeszédre fogja felszólítani a feleket, és „biztosan nem Orbán vagy Kaczynski támogatása szerepel majd benne. (…) Egy ilyen határozat ellen nincs kifogásom”.

 

Az OĽaNO parlamenti képviselője (és második embere), Veronika Rémišová szerint Andre Danko ismételten egy „ostoba javaslattal állt elő”. Az ellenzéki politikus szerint lengyel részről már megkezdődtek a kompromisszum keresések Brüsszel, ezért az SNS javaslata a „külpolitikai ismereteinek hiányáról” tesz bizonyságot.

 

A Pravda szerint koalíciós válság is kipattanhat az ügyből, ám sokkal valószínűbb, hogy ha erre sor kerül, az az elmúlt hetek eseményeire lesz visszavezethet: ENSZ migrációs paktum, Miroslav Lajčák lemondása, az F-16-os vadászgépek szerződése és Szlovákia „puha álláspontja” miatt Oroszországgal szemben.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!