Nyitókép: Greenpeace/Tomáš Halász

 

A privigyei járásbíróság döntése alapján őrizetbe vették a Greenpeace 12 aktivistáját, akik légszennyezés és szánbányászat elleni transzparensekkel tüntettek a nyitranováki szénbánya egyik épületén. A döntést sokan a hatalom arroganciájaként értékelték, mert a demonstráció alapjában véve békésen zajlott.

 

A bírósági határozat helyességét még maga Peter Pellegrini smeres kormányfő is kétségbe vonta. A most-hidas igazságügyi miniszter, Hál Gábor és a főügyész, Jaromír Čižnár egyelőre hallgatnak.

 

Szerdán 15 Greenpeace aktivista jutott be a nyitranováki bánya területére, hogy a szénbányászat és annak káros hatásai ellen tiltakozzon és felszólítsa a kormányt, hogy szüntesse be a szénbánya támogatását (a nyitranováki szénbánya alapvetően veszteségesen működik, a háztartások a villanyszámlájukon keresztül dotálják fenntartását összesen évi 115 millió értékben). A rendőrség még ott helyben letartóztatta őket „közérdekű intézmény működésének veszélyeztetése miatt. Az őrizetbe vizsgálati fogság lett a bíróság döntése értelmében.

 hirdetes_810x300  

 

Peter Pellegrini szerint nem „a legjobb lépés” börtönben tartani 12 fiatalembert. A kormányfő ezt a facebook-oldalán közölte. Bejegyzése szerint ugyanúgy ki fog „a bírósági döntés ellen, ahogy a filippínó Henry Accordot agyonverő férfi szabadon-bocsátásáról szóló bírósági döntés ellen” is kiállt annakidején.

 

A Denník N által idézett jogtudorok szerint a bíróság egyelőre azért tartja fogva az aktivistákat, hogy ne ismételjék meg a bűncselekményt, ami miatt őrizetbe vették őket. Bár megjegyezték, hogy sokkal súlyosabb törvényszegés miatt másokat szabadon engednek.

 

Az ellenzéki pártok „totalitárius rendszert” emlegetnek, és példaként hozzák fel, hogy bezzeg Ladislav Bašternák évekig maradhatott szabad lábon, pedig bevallotta, hogy milliókkal rövidítette meg az államot. Alojz Hlina (KDH) pártelnök szerint pontosan így épül egy önkényuralmi rendszer.

 

Még öt évig fizethetjük a veszteséges felső-nyitrai bányák működését. Munkahelyek ezrei vannak veszélyben

 

DenníkN.sk

Nyitókép: Greenpeace/Tomáš Halász

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!