Nyitókép: aktuality.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a kormány ma délelőtti ülése után a sajtónak elmondta, hogy a kormány elfogadta a parlament határozatát az ENSZ migrációs paktumával kapcsolatban, de módosítással, amely szerint Szlovákia álláspontját nem Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter fogja tolmácsolni az ENSZ-nek, hanem Peter Pellegrini kormányfő.

 

A miniszterelnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Lajčák nem távozik posztjáról. Andrej Kiska államfő délben fogadja Pellegrinit és Lajčákot az elnöki palotában, elvileg ekkor derül ki, mi lesz a külügyminiszter sorsa. Marrakeshbe a szlovák álláspontot csak diplomáciai levél formájában juttatják el.

 

Pellegrini egyúttal bejelentette, hogy a katonai hírszerzés kémkedésen ért egy orosz diplomatát, akit Szlovákia még novemberben kiutasított az országból.

 hirdetes_810x300  

 

„November 22-én az orosz Föderáció szlovákiai nagykövetségének védelmi attasé hivatalában dolgozó diplomatáját persona non gratanak (nem kívánatos személynek) minősítették”

 

idézte a hivatalos határozatot a kormányfő, ami szerint az orosz diplomata hírszerzési tevékenységet folytatott Szlovákia és a NATO érdekeivel szemben. A szlovák katonai hírszerzés szerint tettei megsértették a dilomatákra vonatkozó Bécsi Egyezménybe foglaltakat. Az illető 48 órán belül elhagyta Szlovákia területét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!