Nyitókép: Aktuality.sk

 

Robert Fico, a Smer elnöke, parlamenti képviselő teljesen más állásponton van, mint Peter Pellegrini (szintén Smer) kormányfő. Fico a TV Pravdában megjelent interjújában kritizálta Kiskát, amiért nem fogadja el Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondását, illetve azzal vádolta meg, hogy ő gerjesztette az ügy körüli cirkuszt. 

 

„Az elnöknek egy ilyen helyzetben nincs semmilyen hatásköre. Az elnök, ha egyszer megkapja a lemondó nyilatkozatot, csak jóvá hagyhatja. Nem értem, milyen időt kér és mit akar megoldani. Az egyetlen, aki eldöntheti, hogy akar-e dolgozni, vagy sem, az Miroslav Lajčák”

 

fogalmazott a Smer első embere, akiről az elmúlt hetekben a sajtó azt rebesgette, hogy ő válthatja Lajčákot a külügyminiszteri poszton.Az interjúban azt is el elmondta, hogy szerint a jelenlegi helyzetet a külügyminiszter csak azzal oldhatná meg, ha visszavonná lemondását.

 

 hirdetes_810x300  

Fico kijelentései még a szokásosnál is ellentmondásosabbak. Egyrészt korábban rengeteget hangsúlyozta, hogy ő és Pellegrini együtt fognak dolgozni, egymás komplementereiként. Most erre rácáfolt. Az interjúban pedig Kiskát vádolja cirkusszal, holott Pellegrini szólította fel elsőként az államfőt, hogy ne fogadja el a lemondást. Harmadszor pedig, eleve paradoxon Kiskát kritizálni, miközben Fico maga is arra vár, hogy Lajčák döntsön.

 

Érdekes volt az interjúban az is, hogy mikor a fent idézett szöveg után a riporternő visszakérdezett, hogy akkor Fico úgy véli, hogy Kiskának el kell fogadnia Lajčák lemondását, Fico nem válaszolt, csak elismételte ugyanazokat a mondatokat.

 

Mindenesetre az ilyen kijelentések Fico részéről már nyilvánvalóan Lajčák elmozdítását szolgálják.

 

Az SNS Ficoval ért egyet. Vagy fordítva…

 

Az SNS ugyanazon az állásponton van, mint az exkormányfő. Az szlovák nemzetiek szerint a Lajčák körüli vita egyre inkább „gusztustalan színháznak” tűnik. Azt állítják, hogy Kiskának nincs joga mérlegelni, hogy elfogadja, vagy sem a külügyminiszter lemondását, és azt is nehezményezik, hogy Kiska pozitívan nyilatkozik az ENSZ migrációs paktumáról:

 

„Ha Lajčák miniszter úr saját lemondását nem gondolta komolyan, miért adta azt át az államfőnek? Ha az államfő valóban optimális választ akar adni egy benyújtott lemondó nyilatkozatra, miért nem kéri azonnal a kormányfőtől az külügyminiszter potenciális utódjainak neveit? A a kormányfő tudja, hogy Szlovákiának át kell vennie az EBESZ elnökségét, miért hagy az államfőnek több hetet arra, hogy bizonytalanságban tartsa a külügyminisztérium munkáját azzal, hogy talán elfogadja a tárcavezető lemondását?”

 

tette fel a kérdést Jaroslav Paška, az SNS alelnéke.

 

Kézben Peter Pellegrini kormányfő a láthatóan erős ellenszélben ismételten felszólította Kiskát, hogy ne fogadja el Lajčák lemondását.

 

https://www.korkep.sk/cikkek/velemeny/2018/12/06/lajcak-hiszteria-margojara-kokemeny-geopolitikai-jatszma-tanui-vagyunk-szlovakiaban

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!