Ahogyan Csehországnak, úgy Szlovákiának is lehettek volna kevesebb pénzért minőségibb vonatai. Azonban a Most-Híd közlekedésügyi minisztere, aki konkurenciát ígért a vasutakon, végül teljes mértékig behódolt az SNS-nek.

 

Az Érsek Árpád vezette közlekedésügyi tárca úgy döntött, hogy a szlovák vasutakról végleg kiszorítja a konkurenciát. Érsek pontosan azt csinálja, amit a 2016-os választások után az SNS-es Andrej Danko akart, hiszen a Szlovák Vasúttársaságot (ZSSK) Danko pártjának jelöltjei uralják.

 

Az égő mozdonyok miatt állandó kritikával illetett állami szállítóvállalat, a ZSSK az elkövetkezendő tíz évre is megtarthatja monopóliumát a vasútvonalak nagy részén. A magánvállalatok számára a tárca csupán két szimbolikus helyi vasútra ír ki versenyt, ahol a személyvonatok csak óránként közlekednek: Rajec–Zsolna és Szepsi–Kassa. Ők egy nyílt verseny keretén belül szállhatnak harcba az állami szállítóvállalattal a vasúti pályákért. Emellett új versenyt írnak ki a Komárom–Pozsony vonalra is, hiszen a cseh RegioJettel hamarosan lejár a szerződés.

 

 hirdetes_810x300  

A többi vasútvonalon, ahol most fog lejárni az állami ZSSK-val kötött szerződés, új versenyt nem fognak kiírni. Az állam automatikusan meghosszabbítja velük az együttműködést. A ZSSK pedig újabb tízéves szerződést kap, ami 2021 januárjától lép érvénybe. A ZSSK-val kötött szerződések ugyan tartalmazzák az együttműködés idő előtti befejezését, ám a közlekedésügyi minisztérium az elkövetkezendő években nem számol újabb versenykiírásokkal.

 

A Most-Híd több magán vasúttársaságot ígért

 

A környező országokkal ellentétben Szlovákiában egyáltalán nem beszélhetünk a vasúti közlekedés liberalizációjáról. „Úgy néz ki, hogy a tárca két érdektelen szakaszon tehermentesíti az állami szállítóvállalatot, és a tetejébe még úgy fog tenni, mintha valami nagy fejlődést ért volna el“ – mondta Martin Vlachynský, az INESS intézmény elemzője.

 

Lényegében az történik, amit az SNS követelt. Andrej Danko szerint a ZSSK-ból – amit „Nemzeti szállító“-nak neveztek el – a lehető legnagyobb hasznot kell kihúzni.

 

A magván vasúttársaságokkal szemben – élükön a RegioJettel – nyilvánosan fejezte ki ellenszenvét. „Ki nem állhatom a sárga buszokat és vonatokat. Inkább a sajátjainkat szeretem. A sárga buszoknak és vonatoknak távozniuk kell“ – mondta négy nappal a választások előtt Andrej Danko.

 

Dankoval ellentétben szemmel látható vereséggel küzd a Most-Híd. Ez a politikai párt a választások előtt éppen az ellenkezőjét ígérte, mint Danko: a lehető legtöbb konkurenciát a szlovák vasutakon.

 

A választások után a Most-Hídnak remek lehetősége nyílt arra, hogy az elképzeléseit megvalósítsa. Bugár pártja megkapta azt a közlekedésügyi tárcát, ami a vasutak jövőjéről dönt. A tárca élére Érsek Árpádot ültette, aki a Radičová-kormány idején államtitkárként ott volt, amikor a RegioJetet elindították a Komárom–Pozsony szakaszon.

 

Érsek pártja a programjában azt ígérte a választóknak, hogy hasonló modellt kell bevezetni a többi vasúti szakaszon is. „A regionális vasútvonalakon olyan szolgáltatók számára kell kiírni versenypályázatokat, mint a RegioJet. A fő vasútvonalakon pedig több olyan vasúttársaság gyorsvonatja üzemelhetne, amelyek között egészséges verseny ment végbe“ – ígérte a Most-Híd.

 

Érsek ténykedésének két éve alatt azonban teljes egészében Andrej Danko elképzelése valósult meg. A tárca ennek ellenére nagy haladásról beszél, hiszen két helyi vasútért és a komáromi szakaszért versenyezni fognak a vasúttársaságok.

 

Több minőség kevesebb pénzért

 

Az elmélet azt mondja, hogy a konkurencia a vasutakon két effektust hozhat magával: növelheti a minőséget és pénzt spórolhat az államnak. Szlovákiában a vasúti személyszállítás abszoltút többségét dotálják. Az állam minden kilométerért kb. 8 eurót fizet a szállítónak – vannak olyan vasútvonalak ahol többet, van ahol kevesebbet – a kiadás többi részét pedig az utasoktól származó bevételek egészítik ki.

 

Amennyiben az állam valamelyik vasútvonalra rendes versenyt ír ki, akkor azt annak a társaságnak kellene megnyernie, amelyik a legalacsonyabb dotációt kéri, és a lehető legtöbb szolgáltatást biztosítja az utasoknak.

 

A konkurens szállítóvállalatok csalódottak. Felháborodását a RegioJet sem leplezi, hiszen ez a magán vasúttársaság volt az, amelyik elsőször vetette meg a lábát a szlovák vasutakon és a saját márkájának kiépítésébe rengeteg pénzt fektetett.

 

Szlovákiának megvolt a lehetősége arra, hogy a vasúti közlekedés terén modernizálja a szolgáltatásait, továbbá az is, hogy jelentős összeget spóroljon meg a dotációkon, de nem élt ezzel a lehetőséggel“ – zárta le Aleš Ondrůj, a vállalat szóvivője.

 

Denník N/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!