A parlament csütörtökön elfogadta a csereföldekről is szóló, sok vitát kiváltó törvény módosítását, amit az SNS és a Most-Híd közösen terjesztett a törvényhozás elé.

 

A javaslat az idén május 1-jével hatályba lépő mezőgazdasági területek, gazdaságok és erdőterületek bérbeadásáról szóló törvényre reagál. Azt ugyanis a kis és közepes gazdák illetve  földtulajdonosok felháborodva fogadták.

 

A rendszerváltást követően 1991 és 2008 között az álla  összesen 350 ezer hektárnyi, úgynevezett csereföldet (pótföldet)  osztott szét, azokért a területekért cserébe, amelyek elaprózódva helyezkedtek el. Ezeket ma többnyire a szövetkezetek használják. A földtulajdonosok ezek helyett kapták a pótföldeket. Az intézkedés eredetileg csak átmeneti lett volna, végül csak 2008-ban szüntették meg.

 

 hirdetes_300x300  

A módosítás a tulajdonosváltás és a pótföld-használat viszonyát volt hivatott rendezni. Az elfogadott javaslat megkönnyíti a kis és közepes gazdák földterületekhez való hozzáférését abban az esetben, ha az adott pótföld használatára feljogosító határozat érvényét veszti amiatt, hogy az eredeti földterület (amiért cserébe a pótföldet kiadták) tulajdonosa megváltozott. Ezzel lehetővé teszik, hogy a tulajdonoscsere miatt érvényét vesztő pótföldhasználati határozat után a pótföld továbbra is használatban maradhasson a földhivatal új határozata alapján.

 

A Mezőgazdasági Tárca természetesen nem ismeri el, hogy a gazdák nyomására foganatosította a változást, helyette a törvény gyakorlati működésének ésszerűsítéséről beszél.

 

Pikáli Róbert gútai gazda, 2018 első félévében zajló gazdatüntetések egyik felvidéki főszervezője facebook-posztjában üdvözölte a lépést, de mint írta ez csak egy a sok közül, és van még mit megoldani. A gazdák követeléseiről és a gazdatüntetések hátteréről alábbi cikkeinkben olvashat bővebben.

 

 

Gazdatüntetés a komáromi régióban: “Akár a végletekig is hajlandóak vagyunk elmenni”

 

Megkezdődött az eddigi legnagyobb gazdatüntetés Szlovákiában

 

A 2. nap: Folytatódik a gazdatüntetés a fővárosban. Répát fognak osztogatni a gazdák – Percről percre

 

Pellegrini a gazdatüntetés után: Elutasítjuk az ultimátumot! Nem fogok szalmabálákon ülni

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!