Nyitókép: Körkép.sk

 

Újabb traktoros tüntetésre készülnek a szlovákiai gazdák, tekintettel arra, hogy a legutóbbi, országos szintű megmozdulás óta nem változott semmi a mezőgazdaság helyzetében. A Mezőgazdászok Kezdeményezése szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtónyilatkozata arról számol be, hogy egyes kis- és közepes gazdák helyzete tovább romlott. A Mezőgazdászok kezdeményezése nevű érdekvédelmi szervezet a tüntetés tervéről keddi sajtótájékoztatóján számolt be Hernádgönyűn. A felvidéki magyar gazdák és ezúttal már az erdészek is csatlakoznak a megmozdulásokhoz.

 

A gazdák Peter Pellegrini (Smer) kormányfőn is számon kérték az általuk követelt változásokat, amelyeket a kassai nyilatkozatban fektettek le a szlovákiai agrármaffiáról megjelent oknyomozó cikkek után kirobbant politikai vita idején.

 

„Pelllegrini nemrég a nyitranováki bányánál (…) őrizetbe vett aktivisták kapcsán úgy nyilatkozott a facebookon, hogy „Senki sem léphet be csak úgy egy magánterületre””. A Mezőgazdaszok Kezdeményezése ennek fényében hasonló kérdést vetett fel: „Az nem zavarja a miniszterelnök urat, hogy a gazdák földjeire éveken át újra és újra idegenek lépnek be, ők használják, ráadásul még állami támogatásokat is vesznek fel rá?”

 

 hirdetes_400x285  

A kormányfőnek azt is felrótták, hogy nem volt hajlandó velük személyesen tárgyalni három hivatalos meghívás ellenére sem.

 

Pellegrini a gazdatüntetés után: Elutasítjuk az ultimátumot! Nem fogok szalmabálákon ülni

 

Nem változott semmi

 

Az egyik legfontosabb problémának a szlovákiai gazdák továbbra is azt tartják, hogy nem férnek hozzá saját vagy bérelt földjeikhez. Példaként František Oravec esetét hozzák fel, aki pert nyert a járási, a kerületii és a legfelsőbb bíróságokon is, jogerős végrehajtói végzéssel rendelkezik az ő szántóföldjét jogtalanul használók ellen, ennek ellenére a gyakorlatban mégsem tud hozzáérni a szóban forgó telkekhez. A szlovák Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) pedig, amely a mezőgazdasági támogatások elosztásáért felel, nem fizeti ki a jogosan kérvényezett állami dotációt.

 

„Indokoltan arra gyanakszunk, hogy a PPA a kis- és közepes gazdák ellehetetlenítésének eszközeként kezd viselkedni”

 

fogalmazott Oravec. A gazdák továbbá emlékeztettek, hogy a kormány programnyilatkozatában szerepel a telekviszonyok rendezéséről szóló törvény módosítása, amelyről eredetileg decemberben kellett volna elindítani a vitát, egyelőre azonban erre nincs esély.

 

„A traktoros tüntetésekkel nyomást akarunk gyakorolni a kormányra, hogy tartsa be a kormányprogramot, és nyissa meg a telekviszonyok rendezéséről szóló törvény kérdését. Meggyőződésünk, hogy a törvénymódosítás nélkül a szlovák mezőgazdaság helyzete nem javulhat”

 

mondta Ján Cenkner, a kezdeményezés tagja.

 

Gazdatüntetés lesz pénteken: “Katasztrofális” volt a kassai találkozó, újra utcára vonulnak a gazdák

 

Pikáli: a legfontosabb követelés a föld védelme és a fiatal és pályakezdő gazdák támogatása

 

A dél-szlovákiai és szlovákiai magyar gazdák, akik a legutóbbi megmozdulások kezdeményezői voltak teljes támogatásukról biztosították a Mezőgazdászok Kezdeményezését, és teljes sztrájkkészültséget hirdetnek, valamint szintén tüntetést szerveznek a jövő év elejére. Pikáli Róbert emlékeztetett, hogy a szlovákiai mezőgazdaság megoldatlan ügyei a magyar gazdákat ugyanúgy sújtják.

 

„A kormány az oligarchák nyomása alatt áll és csak részleges engedményeket tett az országos megmozdulások nyomására. Feltételeink lényegi részét, amit a nyilatkozatban is lefektettünk és amivel minden politikai párt tisztában van, továbbra is teljesítetlen maradt, ezért elkerülhetetlenek az újabb demonstrációk”

 

fogalmazott Pikáli.

 

A keddi sajtótájékoztató résztvevői, fotó: Az Iniciatíva poľnohospodárov facebook-oldala

 

Hozzátette, hogy a legfontosabb követelés a föld védelme és a fiatal és pályakezdő gazdák támogatása.

 

„Valóban hatékony törvény elfogadására van szükség, hogy a földterületek a hazai gazdák kezében maradhassanak, és a környezetvédelem se legyen mellőzve, amely rengeteg kárt szenvedett már nálunk, a Csallóközben is a dán vállalatok tevékenysége okán”

 

mondta.

 

A gazdák tüntetéseihez csatlakozni fognak az erdészek is, akik hasonló problémákkal küzdenek. Nyilatkozatukban elutasították „az erdőgazdálkodásban jelen levő korrupciót” és az erdészeket a tisztességtelen eszközök „nyilvános és célzott” megnevezésére szólították fel.

 

 

Véget ért a tüntetés – “Visszajövünk, háromszor-négyszer többen!”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!