Szlovákia történetének legnagyobb katonai beruházásaképp 1,6 milliárd euróért vásárol az ország vadászgépeket az amerikaiaktól. És bár már két hete is „azt beszélték”, hogy az SNS minisztere aláírt az adásvételi szerződést, hivatalosan csak a mai napon került sor a dokumentumok aláírására.

 

Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter, és a Lockheed Martin vállalat alelnöke, Ana Wugofski szerdán írták alá ünnepélyes keretek között a 14 darab, F-16 Block 70/72-es vadászgép adásvételéről szóló szerződést. Az első négy gépet 2022-ig kell leszállítani Szlovákiába, a többit egy évvel később. Az 1,6 milliárd eurós vételár nem csak a gépek árát, hanem a szervizelést is tartalmazza, de csak az első két évre.

 

Káosz az aláírások körül

 

 hirdetes_300x300  

Az SNS jelöltjei már két héttel korábban aláírták a szerződést, azonban Peter Pellegrini smeres kormányfő érvénytelennek nyilvánította azokat, mivel akkor még nem rendelkeztek a pénzügyminiszter jóváhagyásával. Az SNS végül a kormányfő kritikájának hatására javította hibáját, így szerdán már a szükséges pénzügyminiszteri beleegyezéssel a hátuk mögött sikerült lebonyolítani az ünnepélyes aláírási ceremóniát.

 

aktuality.sk

Megosztás:
Címkék: f16 SNS USA vadászgép

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!