Strasbourgban elfogadta az Európai Parlament a Petíciós Bizottság 2017-es tanácskozásairól szóló jelentését. A hagyományosan minden évben elkészülő átfogó jelentés vitájában Csáky Pál a dokumentum néppárti felelőseként hangsúlyozta azt a központi tényt, hogy a Petíciós Bizottság az egyetlen olyan bizottság, amely közvetlen kapcsolatot tart fenn az uniós polgárokkal, és ezért is nagyon fontos, milyen képet alakít ki magáról a bizottság azzal, ahogyan a hozzá érkező petíciós beadványokat kezeli, és az azokban felvetett panaszokra próbál megoldást találni.

 

A statisztikák alapján, az internetes petícióbenyújtás és a petíciók támogatása egyre népszerűbb, ez azt is jelenti, hogy többen figyelnek a bizottság munkájára, az ott megtárgyalt témákra.

 

„Azt vallom, hogy olyan platformnak kell maradnunk, amely meghallgatja az Európai Parlamenthez forduló uniós polgárokat és megoldásokat javasol problémáikra”

 

– fogalmazott Csáky Pál, az MKP EP-képviselője.

 hirdetes_810x300  

 

Csáky a továbbiakban azt is elmondta, hogy a Petíciós Bizottság az unió lelkiismereteként is működik, ugyanis a polgárok az unió tevekénységi körébe tartozó témákkal kapcsolatos meglátásaikkal, kérdéseikkel vagy panaszaikkal fordulhatnak a bizottsághoz. Saját feladatai közül kiemelte, hogy a Petíciós Bizottság alelnökeként a kezdetektől arra törekszik, hogy az Európai, ezen belül a közép-európai, polgárok tudatát erősítse. A szavazást követően örömét fejezte ki, hogy olyan fontos környezetvédelmi témák, mint a párkányi hulladékégető ügye, vagy a vereknyei veszélyes hulladéklerakó felszámolása a közelmúltban szintén nyilvánosságot kaphattak a hazai petíciósoknak köszönhetően.

 

A képviselő végezetül megköszönte kollégáinak, hogy támogatták abban, hogy tavaly májusban a Petíciós Bizottság szervezésében nyilvános meghallgatásra kerülhetett sor a kisebbségek uniós védelme és az őket érő diszkrimináció kiküszöbölése érdekében. A meghallgatásra egy parlamenti tanulmány is készült.  A meghallgatás az ez év februárjában elfogadott azonos tárgyú, őshonos kisebbségek védelméről szóló rövid állásfoglalás elfogadásában csúcsosodott ki.

 

Ez az a téma, amelyről nem lehet eleget beszélni, hiszen az EU összlakosságának 8-10%-áról van szó, mondta. A meghallgatáson elhangzott megállapítás, miszerint átfogó uniós szintű intézkedésekre van szükség az őshonos kisebbségek jogainak garantálása érdekében, jelenleg is érvényes, fűzte hozzá Csáky.

 

Körkép.sk/Csáky Pál EP-képviselő irodájának sajtóközleménye

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!