Nyitókép: wikicommons.org

 

Peter Pellegrini szlovák kormányfő az EU-csúcs előtt elmondta, hogy Szlovákia támogatja az Ororszország ellen bevezetett szankciók szigorítását.

 

„Az oroszellenes szankciók meghosszabbítása a legkevesebb, amit az EU a Krím-félszigeten történt incidens után tehet”

 

mondta Pellegrini, aki megemlítette annak lehetőségét is, hogy további személyeket vegyenek fel az EU szankciós feketelistájára, holott elismeri, hogy a megszorítások nem vezetnének a helyzet javításához.

 

 hirdetes_400x285  

„Szlovákia a többi tagországgal egységes vonalt fog fenntartani. Ha javasolni fogják a szankciók szigorítását, a Szlovák Köztársaság része lesz ennek a döntésnek”

 

tette hozzá Pellegrini azzal, hogy azért nem Szlovákia lesz az, aki javasolja a megszorítások szigorítását.

 

„A szankciók ellenére nem jobb a helyzet, rosszabb. A szankciók bevezetése egy nagy gesztus, de semmilyen eredményt sem hozott”

 

zárta Pellegrini, és hozzátette, hogy a szankciók ártottak Szlovákia gazdaságának.

 

Szlovák-orosz diplomata-csörte

 

Mindeközben Oroszország nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilvánított egy szlovák katonadiplomatát. A Kreml ezzel reagált Szlovákia korábbi döntésére, mikor Peter Pellegrini bejelentette egy pozsonyi orosz katonadiplomata kiutasítását.

 

Pozsony az orosz katonadiplomata december 5-én bejelentett kiutasítását azzal indokolta, hogy az érintett a szlovák katonai hírszerzés információi szerint olyan, Szlovákia és a NATO érdekeivel szembeni hírszerzési tevékenységet folytatott, amely nem volt összeegyeztethető a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel. Szlovákia tavasszal nem csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, amelyek a Szkripal-ügy kapcsán orosz diplomatákat utasítottak ki, azonban konzultációra hazahívta moszkvai nagykövetét.

 

Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!