Nyitókép: pxhere.com

 

Ha december elején lettek volna a parlamenti választások, a Focus felmérése szerint azt a Smer nyerte volna meg a szavazatok 21,7 százalékával.

 

A Smer a Focus novemberi felmérésén még csak 20,9 százalékot kapott, így erősödés tapasztalható a vezető kormánypártnál, melyet az SaS követ 13,3 százalékkal. A harmadik legerősebb párt a Focus szerint jelenleg az OĽaNO, Matovičék a szavazatok 10,5 százalékát kapnák meg.

 

Továbbra is jól tartják magukat az extrémisták – Kotlebáékat a szavazók 9,2 százaléka karikázná. Az Andrej Danko vezette SNS szintén 9,2 százalékot kapna, ami esetükben 1,2 százalékos erősödést jelent a Focus novemberi felméréséhez képest.

 hirdetes_300x300  

 

Szintén a parlamentbe jutna a Boris Kollár féle Sme rodina a szavazatok 9 százalékával, míg a jelenleg parlamenten kívülről politizáló KDH 6,5 százalékponttal újra bekerülne a törvényhozásba. Az ő esetükben egyébként csökkenés tapasztalható az előző Focus-felméréshez viszonyítva – most 1,2 százalékot esett népszerűségük.

 

 

Szintén gyengült a Focus szerint a Most-Híd. Bugárék novemberben 5,9, míg decemberben már csak 5,2 százalékos támogatottságot könyvelhettek el, ezzel pedig egészen közel kerültek a parlamenten kívüli politizáláshoz.

 

Átlépné a parlamenti küszöböt az év elején alakult Progresívne Slovensko is, mégpedig 5,1 százalékkal, ami esetükben 0,2 százalékpontos csökkenést jelent novemberhez képest.

 

Nem jutna be a parlamentbe a Miroslav Beblavý nevével fémjelzett Spolu, amely erőteljes gyengülést mutat – míg novemberben 5 százalék szavazott volna rájuk, decemberben már csak 4,1.

 

Ugyancsak csökkenő tendenciát mutat a Menyhárt József vezette MKP, amelynek novemberben még 3,6 százalékot mért a Focus, decemberben azonban már csak 3,3 százalékot.

 

 

Nem lenne meg a koalíciós többség

 

A Smer-SNS-Most-Híd koalíciónak a fentiek alapján csupán 60 képviselői hely jutna a parlamentben, ugyanakkor a jelenlegi ellenzéknek – kiegészülve a KDH-val és a Progresívne Slovenskoval, valamint nem számítva Kotlebáékat – szintén nem lenne többsége, mivel pontosan 75 mandátumuk lenne.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!