Képek: Iniciatíva poľnohospodárov Fb-oldala

 

Az Európai Parlament költségvetést felügyelő bizottságának tagjai ezekben a napokban Kelet-Szlovákiában vannak, hogy tájékozódjanak az agráriumban tapasztalható jogsértésekkel kapcsolatban, amelyekről Ján Kuciak meggyilkolt újságíró is írt.

 

Az EP-képviselőket a kelet-szlovákiai gazdák mellett a magyar gazdák is meglátogatták, hogy első kézből informálják őket a magyarlakta területeken tapasztalható valós helyzetről.

 

Délen a dánok az egyik fő probléma

 hirdetes_300x300  

 

A Körképnek nyilatkozó Molnár Zsolt nyékvárkonyi gazda elsősorban a dán sertéstenyésztők és agrárvállalkozókkal kapcsolatos visszaélésekről tájékoztatta az uniós politikusokat. Rámutatott továbbá a földek után járó állami támogatások körüli törvénytelenségekre is a nagy piaci szereplők részéről. Az egész oka elsősorban a lassú földrendezés.

 

A képen a következők lehetnek: égbolt, túra/szabadtéri és természet

 

A kelet-szlovákiai gazdák kedden mintegy 60  traktorra transzparenseket is felerősítettek, ezzel is hangsúlyozva követeléseiket.

 

A gazdák konkrét, korrupcióval és jogsértésekkel kapcsolatos esetekről tájékoztatták az uniós politikusokat, de olyan példákat is mutattak, amikor maga a Kifizető Ügynökség (PPA) sértett törvényt, nem tartva tiszteletben a bíróságok jogerős döntéseit sem.

 

Oligarchák a kisgazdák ellen

 

Ahogy arról František Oravec gyňovi gazda tájékoztatott, elterjedt eset, hogy egy-egy gazdaságilag erős kft. ugyanarra a földterületre nyújt be támogatási igényt, mint a kis gazda, így a helyzet rendezéséig, mely éveket vehet igénybe, egyikük sem kap támogatást. A kisgazda közben kivérezik,

 

A képen a következők lehetnek: étel

 

A PPA ugyanis nem vizsgálja, hogy a kérvényezőknek valós jogviszonya áll-e fenn a földterülethez, ehelyett  polgárjogi bírósági eljárást javasol a sértettnek.

 

Vontatottan halad a földrendezés

 

A gazdák elmondták, hogy főleg az oligarcha hátterű nagy gazdák szedik fel törvénytelenül a támogatásokat. Nehezményezték, hogy 2008 óta zajló földrendezés nagyon lassan, vontatottan halad, nem működik a bérleti szerződések elektronikus regisztere sem.

 

Az agráriumban uralkodó tarthatatlan állapotok a gazdák és családok tízezreinek létbiztonságát veszélyeztetik. Szlovákiában ugyanis mintegy 1500 nagy agrovállalat van, akik uralják az ágazatot, mellettük viszont további 17 ezer kis- és közepes gazda tevékenykedik, akik számára létkérdés a termőföld és a rendezett jogviszony, valamint az átlátható szabályok és törvények.

 

A képen a következők lehetnek: égbolt, fa és túra/szabadtéri

 

„Az ellenőrző bizottságunkban a legnagyobb visszaélésekkel foglalkozunk. Igyekszünk egyenesen a helyszínen felmérni az eseteket. Ján Kuciak és menyasszonyának halála a mai napig nem csitul. Mi az ő munkáját szeretnénk rendszerszerűen folytatni“

 

– jelentette ki a gazdákkal való több órás találkozó után Tomáš Zdechovský EP-képviselő, a bizottság cseh tagja. Hozzátette, hogy minden egyes esetet ki fognak vizsgálni, melyekről Ján Kuciak írt. Elmondta, hogy amiket hallottak, az egyszerűen hihetetlen a számukra.

 

Létezhetetlen, amit tapasztaltunk

 

„Léteznie kell valakinek, aki ezt az egészet megállítja. Létezhetetlen, hogy valakinek érvényes bírósági végzése van, de az végrehajthatatlan. Konkrét személyi következmények levonására van szükség azoknál az embereknél, akik ezeket a pénzeket visszatartják. Matečná mezőgazdasági miniszterrel és a főügyésszel való szerdai találkozónkon, majd később a kormányfővel tisztáznunk kell, hogy ilyen módon nem működhet tovább Szlovákiában az uniós támogatási politika,“

 

mondta kedden Zdechovský, aki nem érti, hogy ha az EU 27 országában működhet, akkor miért nem működik Szlovákiában is a rendszer.

 

Az uniós képviselők elégtelennek tartják a szlovák kormány jelenlegi intézkedéseit. Ivan Štefanec (KDH) EP-képviselő hozzátette, hogy szerinte Matečná tárcavezetőnek le kellene mondania.

 

A témával még foglalkozunk.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!