Robert Kaliňák parlamenti képviselő, háromszoros belügyminiszter, aki a Kuciak-gyilkosság után volt kénytelen lemondani hivataláról, és aki a Smer második embere (alelnöke) Robert Fico után a Pravdának adott interjújában közölte, hogy az év végével lemond képviselői mandátumáról és inkább a családjával kíván foglalkozni.

 

Azt is elmondta, hogy újra az ügyvédi praxisával akar foglalkozni. Bejelentését sokféleképpen fogadták. Az ellenzék szerint már rég távoznia kellett volna, a kormánypártok képviselői szerint ez az ő önállóan hozott döntése, amit tiszteletben kell tartani.

 

Jaroslav Paška (SNS, alelnök) parlamenti képviselő szerint

 

 hirdetes_810x300  

„Ez az ő személyes döntése, és nyilván mérlegelte, hogyan akarja karrierjét folytatni a következő évben. Nyilván kihasználja az alkalmat, miszerint ha jobban érzi majd magát a politikán kívül a követekző évben, akkor inkább él a [lemondás] lehetőségével”

 

Boris Kollár (Sme rodina, pártelnök):

 

„Kíváncsi lennék, hogy mi a szándéka ezzel. Mi van, ha valami most fog majd kiderülni, és inkább most gyorsab befejezi [képviselői karrierjét], hogy ne legyen belőle nagy botrány. Ha nem erről van szó, akkor az a véleményem, hogy minden képviselőnek a személyes ügye, hogy mit kezd a saját mandátumával. Azt azért el kell mondani, hogy mandátumát az emberektől kapta, hogy négy évig képviselje őket. Emiatt úgy hiszem, hogy ha nincs valami komoly ok a háttérben, például egy korrupciós ügy, akkor ez a választók arcon köpése. Egyébként a korábbi ügyekért már rég megtehette volna.”

 

Martin Poliačik (frakción kívüli, Progresívne Slovensko) parlamenti képviselő:

 

„Szerintem ez a kiégési stádium végkifejlete, amit az utóbbi időben tapasztalhattunk esetében. Ő maga mondta saját magáról, hogy a politikai nyugdíjban van, és ez alapján úgy tűnik, hogy elege van az egészből. És persze ott van az is, hogy a Smer nagyon turbulens időszakot él át. Amennyire én tudom, legutóbbi közgyűlésük csak látszólag volt idillikus, belül forr a hangulat. Úgy hiszem, hogy az ilyen politikai felelősségvállalás ennek a forró hangulatnak az eredménye”

 

Dušan Jarjabek (Smer-SD) parlamenti képviselő:

 

„Ez a képviselők személyes döntése, de, természetesen, mi többé-kevésbé sajnálhatjuk [hogy távozik]. Ha végiggondolom, mi mindent ért el Kaliňák miniszterként, az az érzésem, hogy érthető, hogy családjával és praxisával akar foglalkozni”

 

Jozef Rajtár (SaS) parlamenti képviselő:

 

„Végül a sajátjai kényszerítették rá erre a lépésre, mert már teher volt számukra. Épp úgy, ahogy teher már Robert Fico is, őt viszont még nem tudták eltávolítani. Ugyanakkor azon túl, hogy nyugodtan távozik örülnék neki, ha rendesen kivizsgálnák az ügyeit is”

 

Veronika Rémišová (OĽaNO):

 

„Kaliňáknak hatalmas botrányai voltak miniszterként. A legutóbb akkor, mikor a kormánygépet használtaegy idegen ország titkosszolgálata egy idegen ország állampolgár elrablásához. Ezek a tények arról árulkodnak, hogy Kaliňák vagy rossz miniszter volt és nem tudta irányítása alá vonni a belügyminisztériumot, vagy mindenről tudott, ami még rosszabb alternatíva. (…) Mandátumának visszaadása a minimum, amit tehet Szlovákia polgárai érdekében. Ezzel a gesztussal azonban már elkésett”

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!